Tο πρωί της Παρασκευής η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν – Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Βουδαπέστη

Οι εξελίξεις που δρομολογεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας άτυπης, τετραμερούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Έντι Ράμα και του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μάλιστα, καθόλου τυχαία, το ενδιαφέρον αρκετών ειδησεογραφικών πρακτορείων κέντρισε το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρακάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, απευθυνόμενος στους κ. Ερντογάν και Φιντάν ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών να είναι παραγωγικήε.

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, με παράλληλες συνεντεύξεις, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναδεικνύουν τη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας να διατηρηθούν ενεργοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αποτυπώνοντας όμως και τα όρια του διαλόγου όσον αφορά τα μείζονα νομικά ζητήματα.

«Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (…) Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κόντρα στην πάγια θέση της Αθήνας περί μίας διαφοράς, ο Χακάν Φιντάν επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα συζητά μόνο εφ’ όλης της ατζέντας. «Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση (…) Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» τονίζει.

«Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες οι οποίες υπάρχουν υπήρχαν και πιθανότητα θα υπάρχουν, διότι έχει να δώσει ένα κλίμα ασφάλειας, ηρεμίας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις για την Κύπρο, με τον Χακάν Φιντάν να μιλάει πλέον ξεκάθαρα για δύο κράτη στο νησί και τον κ. Γεραπετρίτη να παραπέμπει στο νόμιμο πλαίσι των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σελίδα της επανένωσης του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει (…) Πρέπει να βασίσουμε τη λύση στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να συμβάλλουμε στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο κ. Γεραπετρίτης θα υποδεχτεί τον Χακάν Φιντάν το πρωί της Παρασκευής στις 10:30.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από τον κ. Φιντάν για την Κύπρο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ στις παράλληλες συνεντεύξεις των δύο υπουργών αποτυπώθηκαν και τα όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ