«Αυλαία» στην προκαταρκτική

«Αυλαία» στην προκαταρκτική

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Αυλαία στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πέφτει σήμερα, με την κατάθεση του πορίσματος και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, ακολουθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου, οπότε και θα κριθεί η παραπομπή ή όχι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα φέρει την υπογραφή και της ΔΗΜΑΡ, όπως αποφασίστηκε χθες στην ΚΟ του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, που συνεδρίασε απουσία του ιδίου. Στα βασικά του σημεία το κείμενο του πορίσματος, προσδιορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα, αυτά της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος. Την ίδια στιγμή, αναμένονται διαφορετικές πορισματικές εκθέσεις (σ.σ. διαφορετικά πορίσματα) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο κλείσιμο των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής άλλωστε, αντιδρούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατέθεσαν χθες διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το ίδιο, κοινοποίησαν σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Στο διάβημά τους μιλούσαν για «βίαιη, αναιτιολόγητη, αντιδικονομική και αυθαίρετη διάλυση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της επιτροπής» από τον πρόεδρό της Χρήστο Μαρκογιαννάκη, στον οποίο και καταλογίζουν άρνηση να εκθέσει το σκεπτικό του πορίσματος που φέρεται να συντάσσει.

Επισήμαιναν μάλιστα ότι μέχρι την ώρα κατάθεσης του διαβήματος, «δεν υπάρχει κανένα πόρισμα της Επιτροπής, ούτε μας έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο πορίσματος». Κατηγορούσαν την πλειοψηφία για δράση εκτός πλαισίου και διαδικασιών της Επιτροπής, καθώς και για παραβίαση της διαδικασίας διάσκεψης και διαβούλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της επιτροπής.

«Είναι, επομένως, πρόδηλο ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχοντας τη στήριξη των υπολοίπων βουλευτών της Ν.Δ. (εκ των οποίων δύο ανέλαβαν καθήκοντα προ… πέντε ημερών), αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να ευτελίσει έτι περαιτέρω τις διαδικασίες, μετατρέποντας το κορυφαίο γεγονός της σύνταξης πορίσματος σε διαδικασία «ναι ή ου», κατά την προσφιλή του έκφραση», σημείωναν, καλώντας τα μέλη της επιτροπής να μη νομιμοποιήσουν αυτή την τακτική. «Η υποβολή έτοιμου πορίσματος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, σε μια υπόθεση που διερευνάται επί πέντε μήνες, είναι αυτονόητο ότι υποσκάπτει τη δικονομική πορεία της υπόθεσης», πρόσθεταν, σημειώνοντας πως «ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης ούτε οποιαδήποτε πλειοψηφία έχουν το δικαίωμα να υπονομεύουν το κύρος της ποινικής προδικασίας, που υποσκάπτεται όταν εμφανίζεται μια Επιτροπή να μην διαβουλεύεται για τη σύνταξη του πορίσματός της, αλλά να «ψηφίζει κατά πλειοψηφία» ένα προκατασκευασμένο κείμενο».

Ζητούσαν λοιπόν να δοθεί παράταση υποβολής του πορίσματος της Επιτροπής, ώστε αυτό να αποτελέσει προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους. Σε περίπτωση, δε, απορρίψεως του αιτήματός τους, ζητούσαν να τους γνωστοποιηθεί το έγγραφο επί του οποίου καλούνται να «ψηφίσουν» ως μέλη της επιτροπής, προκειμένου να συνεκτιμηθεί, κατόπιν μελέτης, το περιεχόμενό του.

«Η τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», εκτός από ακραία αντιδημοκρατική είναι εξίσου ακραία αντιδικονομική. Και όποιος επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να βάλει την ταφόπλακα στην διερεύνηση, θα συνοδεύεται από το στίγμα του πρόθυμου αρωγού της ατιμωρησίας», κατέληγαν στο διάβημά τους οι τρεις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ