Αθανασίου: “Δεν είναι δικαίωμα η ιθαγένεια”

Αθανασίου: “Δεν είναι δικαίωμα η ιθαγένεια”

 

 

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα κανενός, αλλά η ευχέρεια του κράτους να τη χορηγεί σε ανθρώπους που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου και δεσμεύθηκε ότι η νέα διάταξη που είναι υπό επεξεργασία για την απόκτηση ιθαγένειας από τα παιδιά αλλοδαπών, θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, πλέον ουσιαστική προϋπόθεση θα είναι η εννεαετής φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Δεν αρκεί μόνο η προϋπόθεση της γέννησης, σημείωσε, αλλά και η παιδεία, η εκπαίδευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στην κριτική περί αυστηροποίησης του νόμου, λέγοντας ότι τα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα δεν θα μείνουν ξεκρέμαστα, όπως λέγεται, αλλά θα έχουν άδεια διαμονής και τα ίδια δικαιώματα με τα ελληνόπουλα (εκπαίδευση, περίθαλψη).

Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει το σύστημα του νόμου 3838/10, τόνισε ο κ. Αθανασίου και επισήμανε ότι υπάρχουν και παιδιά που δεν γεννιούνται εδώ, αλλά έρχονται σε μικρή και με τη νέα διάταξη θα δοθεί και σε αυτά η δυνατότητα να αποκτήσουν ιθαγένεια αφού θα έχουν συμπληρώσει εννέα χρόνια εκπαίδευση.

Συζητείται επίσης, όπως είπε, το ενδεχόμενο καθιέρωσης ”εξαιρετικής” ιθαγένειας σε επενδυτές, με τον κ. Αθανασίου να είναι θετικός σε αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αξιολογικά κριτήρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της ιθαγένειας θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ