Ασυμβίβαστα και πρόστιμα σε μέλη της κυβέρνησης καθιερώνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – ΒΙΝΤΕΟ

Μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα των μελών της κυβέρνησης και των διοικήσεων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθιερώνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν πως θα γίνεται έλεγχος πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς τα πρόσωπα αυτά, εντός ενός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων τους, θα πρέπει να υποβάλλουν μία δήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει μία “ακτινογραφία” της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας των ίδιων και των συζύγων τους την τελευταία 3ετία, δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ακόμη και αντίγραφο ποινικού μητρώου.

Μετά την αποχώρηση απ’ αυτή τη θέση, όποιος θέλει να ασκήσει επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο που απασχολούνταν θα πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια από επιτροπή δεοντολογίας, που θα συσταθεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης πρόστιμα για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβολή προστίμου μέχρι διπλάσιο από το σύνολο των αποδοχών, είτε απαγόρευση διορισμού σε ανάλογη θέση για πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος πρόκειται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουλίου  

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ