“Ασπίδα” Μακρόν στις προκλήσεις του Ερντογάν

Των Πάρι Καρβουνόπουλου, Θάνου Αθανασίου-Βρυξέλλες, Θάνου Μωριάτη

Στρατιωτική συνεργασία εκτός “οµπρέλας ΝΑΤΟ” βρίσκεται στα σκαριά µεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Μια συνεργασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβαθµισµένη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλλων στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Προς το παρόν «τρέχει» ήδη το σχέδιο συγκρότησης ναυτικής δύναµης, στην οποία θα συµµετέχουν πλοία από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο Αθήνα και Παρίσι «φλερτάρουν» και µε µια πιο στενή στρατιωτική συνεργασία, πάντα εκτός “οµπρέλας του ΝΑΤΟ”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό” και, µετά το επεισόδιο µεταξύ τουρκικού και γαλλικού πολεµικού πλοίου ανοιχτά της Λιβύης, αισθάνεται δικαιωµένος για τη δήλωσή του. Η Γαλλία, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναµη του ΝΑΤΟ µετά την αποχώρηση της Βρετανίας, δεν µπορεί να ανεχθεί τη φιλοτουρκική στάση της Συµµαχίας, αν και αυτό είναι µάλλον… αφορµή. Η αιτία είναι ότι Παρίσι και Άγκυρα έχουν αυτή την περίοδο αντικρουόµενα συµφέροντα στη Μεσόγειο και στη Λιβύη και ο Μακρόν φέρεται διατεθειµένος να στείλει ένα ηχηρό µήνυµα στις Βρυξέλλες, δηµιουργώντας στρατιωτικές συνεργασίες εκτός ΝΑΤΟ! Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει κάθε λόγο να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

Το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου ανοιχτά της Λιβύης, κατά το οποίο η τουρκική φρεγάτα «Oruçreis» στόχευσε και πραγµατοποίησε επιθετικούς ελιγµούς κατά της γαλλικής φρεγάτας «Courbet», ενδέχεται να δροµολογήσει πολύ πιο σηµαντικές εξελίξεις από τις αναµενόµενες.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ