Άρειος Πάγος για Προανακριτική: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Της Άννας Κανδύλη

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξεταστούν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αυτή είναι η ουσία της έγγραφης απάντησης του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, η οποία κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα ερωτήματα που του έθεσε χθες μέσω αναφοράς η προανακριτική απαντά μόνο σε αυτό που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθαρίζει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ