Αποστολή στη Γαλλία: Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI BELHARRA είναι και επίσημα στο νερό – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα (4/10) πραγματοποιείται στο Λοριάν της Γαλλίας η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού μετά το 1996. Η πρώτη FDI BLEHARRA είναι ήδη στο νερό.

Αποστολή στην Γαλλία: Το enikos.gr στα Ναυπηγεία που χτίζονται οι ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – ΦΩΤΟ

Ανταπόκριση Λοριάν Γαλλίας: Χρήστος Μαζανίτης

Η πρώτη φρεγάτα FDI BELHARRA βρίσκεται και επίσημα στο νερό. Η «ΚΙΜΩΝ» που φέρει τον αύξοντα αριθμό F-601 είναι η πρώτη από τις 3 νέες φρεγάτες της κλάσης που θα παραλάβει σταδιακά το Πολεμικό Ναυτικό από τα τέλη του 2024 έως τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Σήμερα, στο Λοριάν της Γαλλίας πραγματοποιείται η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» και το enikos.gr βρίσκεται εκεί για να σας παρουσιάσει από πρώτο χέρι όλες τις εξελίξεις.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση, στις 17:05 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI BELHARRA για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Νίκο Δένδια θα υποδεχθεί στην Αεροπορική Βάση Lann-Bihoué, ο ομόλογός του, Sébastien Lecornu (14:30 τοπική ώρα).

Εν συνεχεία, θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και θα επιθεωρήσει τις εργασίες ναυπήγησης της Φρεγάτας «Νέαρχος» (15:15 τοπική ώρα).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Γάλλο ομόλογό του και τον Αρχηγό ΓΕΝ, θα επισκεφθεί ακολούθως τη Φρεγάτα «Κίμων» και θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσής της (16:05 τοπική ώρα).

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας (17:05 τοπική ώρα).

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα συναντηθεί με τον Διοικητή και το προσωπικό του (18:30 τοπική ώρα).

φρεγάτα Γαλλία

Πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά από σχεδόν 30 χρόνια, αφού η τελευταία ήταν το μακρινό 1996 με την παραλαβή της 4ης ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ, της ΣΑΛΑΜΙΣ.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ βρίσκεται ήδη στο ναυπηγείο της Λοριάν, στις ακτές της Βρετάνης στη Γαλλία επιθεωρώντας την πρόοδο των εργασιών.

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στη Γαλλία για εκπαίδευση. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εν όρμω δοκιμές για να ακολουθήσουν μετά οι δοκιμές εν πλω, που θα διορθώσουν και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο.

Εάν όλα κυλήσουν καλά, υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2024 η πρώτη FDI κλάσης ΚΙΜΩΝ θα έρθει στην Ελλάδα.

Θα ακολουθήσουν η F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ και η F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ, η οποία υπολογίζεται να ενταχθεί στον ελληνικό Στόλο τέλη του 2025 με αρχές του 2026. Ήδη, τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε η ναυπήγησή της με την τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος της φρεγάτας, η οποία θα έχει την ελληνική διαμόρφωση, με επιπλέον οπλικά συστήματα των πρώτων δύο.

Μόλις γίνει η παραλαβή της ΦΟΡΜΙΩΝ θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν για εργασίες αναβάθμισης οι ΚΙΜΩΝ και ΝΕΑΡΧΟΣ, ώστε να αποκτήσουν και αυτές τα ίδια οπλικά συστήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ