Αποστολή στο Ριάντ: «Βόμβα» για τα πετρέλαια από την Σαουδική Αραβία μέσω των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Προκοπίου, που εξαγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έστειλε μήνυμα “βόμβα” για την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την πύλη όχι μόνο της χώρας αλλά και όλου του αραβικού κόσμου για την Ευρώπη. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σαουδάραβας υπουργός επενδύσεων Καλίντ Αλ Φαλίχ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Σαουδική Αραβία: Χρήστος Μαζανίτης

Κοινό συμπέρασμα των δυο πλευρών από αυτό το ελληνο-σαουδαραβικό φόρουμ είναι ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των επενδύσεων. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής απλά ξύνουμε την επιφάνεια αυτής της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Σαουδική Αραβία, αναρριχήθηκε από την 26η στην 19η θέση των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων.

Αυτή την κοινή πεποίθηση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ στην συνάντηση που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο, επανέλαβε ο υπουργός επενδύσεων της χώρας Καλίντ Αλ Φαλίχ στην διμερή που είχε με τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Η ενεργειακή κρίση

Κι αν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια του φόρουμ, που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα της Δευτέρας, έκανε μνεία στην δυναμική που κρύβει η συνεργασία των δυο χωρών για την αγορά της ενέργειας και πως μπορεί να οδηγήσει στη αποκλιμάκωση των τιμών, ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Σκαραμαγκά, Γιώργος Προκοπίου, είπε τα πράγματα ως έχουν έξω από τα δόντια.

«Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής γιατί δεν έχουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν διαταχθεί από τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν την Πράσινη τεχνολογία στην παραγωγή ενέργειας» ανέφερε ο κος Προκοπίου, προϊδεάζοντας για τη βόμβα που θα έριχνε στη συνέχεια.

«Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία καθίσταται αυτόματα στο επίκεντρο του κόσμου για να εξισορροπήσει τις τιμές της ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την μεγαλύτερη αραβική χώρα ευθέως να αυξήσει την παραγωγή και διοχέτευση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ώστε να πάψει αυτό το ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια αγορά.

«Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχετε να επανασυστήσετε την Σαουδική Αραβία ως τον ηγέτη της παγκόσμιας οικονομίας. Έχετε την ευκαιρία να δώσετε το φως στην ανθρωπότητα όπως έκανε ο Προμηθέας. Κι αυτό είναι μια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά στη ζωή» δήλωσε εμφατικά.

Πολεμικό Ναυτικό

Ο κύριος Προκοπίου έχοντας κερδίσει το διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ερωτήθηκε ποια είναι τα σχέδια του για το άμεσο μέλλον και αν σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ναυπήγησης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Ο Σκαραμαγκάς είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία. Έχει χτίσει τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, συντηρεί τον κυρίως Στόλο και θα μετατραπεί σε έναν κόμβο πολεμικών πλοίων και μέγκα-γιοτ ώστε τελικά να γίνει ανεξάρτητο και να μπορεί επενδύει με τα δικά του κεφαλαία» είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ