ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο κορονοϊός «φρενάρει» την προμήθεια των Μ1117

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο κορονοϊός έχει φρενάρει σχεδόν το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έτρεχαν οι ένοπλες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες. Αναφέραμε λεπτομερώς τα τέσσερα προγράμματα του ναυτικού, που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα αλλά και το θέμα με την ελληνική κορβέτα, το οποίο απασχολεί έντονα ως άμεση λύση.

Όμως, εξίσου σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Στρατός Ξηράς με την προμήθεια των Μ1117. Όπως είχαμε αποκαλύψει, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι ΗΠΑ θα άρχιζαν την σταδιακή απόσυρση των πρώτων 400 θωρακισμένων οχημάτων από την ενεργό υπηρεσία, και θα έμπαιναν σε καθεστώς αποθήκευσης, αρχίζοντας σταδιακά της διαδικασίες τμηματικής προμήθειας των οχημάτων μέχρι την τελική απόκτηση 1.200 οχημάτων.

Όμως, ο κορονοϊός στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα αναβάλλοντας τις εξελίξεις. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των οχημάτων όπως είχε προγραμματιστεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο ο σχετικός νόμος Αποδέσμευσης Πλεονάζοντος Υλικού (EDA), μέσω του οποίου θα ξεκινούσε η άμεση διαθεσιμότητα για να επιλέξει ο Ελληνικός Στρατός.

Ωστόσο, όπως μας εξηγούσε στρατιωτική πηγή, ακόμη κι αν αύριο το Κογκρέσο ψήφιζε τον EDA δεν θα μπορούσε να μεταβεί κλιμάκιο του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έκθεσης στον κορονοϊό έχουν ξεπεράσει κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη και οι προβλέψεις για την εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ματαιώνεται το πρόγραμμα προμήθειας, αφού όπως είχαμε αποκαλύψει, η ελληνική πλευρά έχει ήδη πάρει και προσφορές για την μεταφορά των οχημάτων, έχοντας καταλήξει σε εταιρεία που τιμολογεί με 10.000 €/όχημα. Μόλις λήξει ο συναγερμός από την πανδημία το σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες θα επανεκκινήσουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ