ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διεύρυνση συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΣ ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η διήμερη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, στο στρατηγείο των Αμερικανών στην Ευρώπη, έφερε πολλές θετικές εξελίξεις για την Στρατηγική Συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο Διοικητής της USAREUR, Αντιστράτηγος Christopher Cavoli, εξέφρασε την επιθυμία των Αμερικανών για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλει μεγαλύτερη συνεργασία σε ασκησιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υβριδικών απειλών, που η χώρα μας θεωρείται ότι έχει μεγάλη εμπειρία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Αντιστράτηγος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ευκαιρίες που αναπτύσσονται με τις επενδύσεις των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την στρατιωτική του χρήση από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν θα ήταν καθόλου άτοπο εάν υποστήριζε κάποιος ότι εκεί ίσως αναπτυχθεί ένα νέο κέντρο με δυναμική ανάλογη του αντίστοιχου στην Σούδα.

Ταυτόχρονα, ο Cavoli έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την βάση των ελικοπτέρων του 1ου ΤΕΑΣ, στο Στεφανοβίκειο Βόλου, όπου τον Οκτώβρη αναμένεται να έρθει ένα τάγμα επιθετικών ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές δυνάμεις. Η περυσινή εμπειρία έχει αποτιμηθεί με υπέρ το δέον θετικό πρόσημο καλλιεργώντας προσδοκίες γι’ ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση σε ασκήσεις με ακόμη πιο πολύπλοκα σενάρια.

Μπορεί εν σχέσει με τις ΗΠΑ η Ελλάδα να διαθέτει μικρό αριθμητικά στρατό, όμως στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μία αξιόπιστη παρουσία κι αυτό προσμετράται από τους Αμερικανούς Επιτελείς.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.