Από το ονοματολογικό στο χρέος

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Έχοντας έναν πονοκέφαλο λιγότερο, μετά το επιτυχές πέρασμα του κάβου της πρότασης μομφής, με αρκετή αισιοδοξία για το θέμα του χρέους, αλλά και κάποια συγκίνηση για τη συμφωνία που υπογράφηκε για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ξεκινά η βδομάδα για την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, καθορίζονται δύο από τα σημαντικότερα (αν όχι τα δύο κορυφαία) ζητήματα της τρέχουσας τετραετίας.

Καταρχάς, η απώλεια του Δημήτρη Καμμένου δεν αφήνει πληγωμένο το σώμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς η αποχώρηση του είχε προεξοφληθεί, ενώ από πολλούς ήταν και επιθυμητή λόγω του εριστικού, σε πολλές περιπτώσεις, λόγου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, υπάρχει πλέον αρκετή αισιοδοξία και για το βάθος της παρέμβασης, αλλά και για το ότι δεν θα συνοδεύεται από ιδιαίτερες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αρκετές διαρροές από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προς τη βάση των δύο κομμάτων που την αποτελούν, οι οποίες έχουν καθησυχάσει αρκετά τους βουλευτές.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πλευρά των ΑΝΕΛ, η οποία αντιμετώπισε και τις μεγαλύτερες αναταράξεις λόγω της πρότασης μομφής.

Ωστόσο, αυτό που μέτρησε πολύ στην ψυχολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Καταρχάς, γιατί αποτελούσε μια πάγια θέση του κόμματος, η οποία θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Την αντίληψη αυτή συμμερίζονταν ακόμη και υψηλότατα στελέχη του Μαξίμου, μέχρι πριν από ένα – δύο μήνες.

Επιπλέον, αν η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ήττα των δυνάμεων που επέβαλαν την απραξία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα έναν τυφλό συναισθηματισμό στην αντιμετώπιση των κορυφαίων εθνικών ζητημάτων και όχι μόνο.

Αυτό θεωρείται μια σημαντική παρακαταθήκη για το τρόπο άσκησης πολιτικής στη συνέχεια.

Τέλος, οι περιορισμένες αντιδράσεις που καταγράφηκαν αυτές τις ημέρες, έχουν δημιουργήσει την εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η κοινωνία είναι θετική για τη συμφωνία.

Αυτό το κλίμα έφερε και η πλειοψηφία των Μακεδόνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν στις Πρέσπες.

Όπως οι ίδιοι έλεγαν, όχι μόνο με την παρουσία τους απάντησαν στα όσα λέγονταν ότι ντρέπονται για τη συμφωνία, αλλά μετέφεραν και ένα αρκετά διαφορετικό κλίμα από τις κοινωνίες που εκπροσωπούν, σε σχέση με την εικόνα την απόλυτης κατακραυγής που φιλοτεχνούν άλλες πλευρές.

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ