Απίστευτος ισχυρισμός του Άκη!

Στην αντεπίθεση περνά ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς μέσω του απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσε στον ανακριτή, ο πρώην υπουργος υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρέπει να εξεταστεί αν η παθητική δωροδοκία στην Ελβετία, την Κύπρο και τη Γερμανία, όπου και καταβλήθηκαν οι δόσεις, αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με το δίκαιο των χωρών αυτών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να αποποιηθεί την κατηγορία ότι έλαβε ωφέλιμες πληρωμές πριν από την υπογραφή των συμβάσεων, επικαλείται πάγια νομολογία που αναφέρει ότι εάν τα “δώρα” απέβλεπαν σε ήδη τελειωμένη ενέργεια, τότε η πράξη δεν θεωρείται αξιόποινη. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσοχατζόπουλος στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι “εφευρέθηκε” η “αίτηση και λήψη υπόσχεσης ωφελημάτων κατά το έτος 1998 και πριν τις ενέργειες αυτές και πριν την κατάρτιση των συμβάσεων” και όπως αναφέρει τέτοιου είδους αίτηση και λήψη δεν προκύπτει από κανέναν αποδεικτικό μέσο. 

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά στο έτος 1998, πριν την υπογραφή των συμβάσεων, και αυτό, όπως επισημαίνει, γιατί “σύμφωνα με την πάγια νομολογία για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος του άρθρου 35 ΠΚ απαιτείται ‘..τα δώρα ή ανταλλάγματα που δεν αρμόζουν σ’ αυτόν, να δίνονται ή και να υπάρχει υπόσχεση τούτων, για μελλοντική ενέργεια ή παράλειψή του'”.”Εάν τα δώρα που ζητούσε ή λάμβανε κλπ ο δράστης απέβλεπαν σε ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψή του ως υπαλλήλου η πράξη ήταν ανέγκλητη μη αξιόποινη”, προσθέτει.  

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο απολογητικό του υπόμνημα υπογραμμίζει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι αξιόπινη πράξη σε άλλες χώρες:

“Αποδεικνύεται λοιπόν από τα παραπάνω ότι οι φερόμενοι τόποι καταβολής των δόσεων της υποτιθέμενης παθητικής δωροδοκίας είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας και η Κύπρος όπως επίσης και η Γερμανία.

 Επομένως και σύμφωνα με τα παραπάνω θα πρέπει να εξεταστεί αν με βάση το Ελβετικό, το Κυπριακό και το Γερμανικό δίκαιο, η παθητική δωροδοκία που αποτελεί και το βασικό έγκλημα ήταν ποινικά αξιόποινες πράξεις. Εδώ πρέπει δε να τονιστεί ότι με βάση το Γερμανικό δίκαιο η παθητική δωροδοκία δεν αποτελούσε αξιόποινη πράξη μέχρι το 2002. Επομένως λοιπόν όλες οι εναντίον μου κατηγορίες και γενικότερα η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος μου είναι νομικά αβάσιμες”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

 

     

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ