Απάντηση Καμμένου σε Ερντογάν με γερή δόση ειρωνείας: Καλορίζικο το γεωτρύπανο αλλά να το…

Ειρωνικός απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο γεωτρύπανο που απειλεί η Τουρκία ότι θα στείλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τώρα, αν το κάνουν για να προκαλέσουν, να τους θυμίσουμε ότι την κατάσταση εγγυώνται χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α».Επίσης, ο κ. Καμμένος διέψευσε τα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας ότι εξετάστηκαν παρουσία Έλληνα εμπειρογνώμονα με βάση τις διεθνείς διαδικασίες έρευνας και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα . Όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι είναι ψέματα, είπε., ξεκαθαρίζοντας πως τα κινητά των στρατιωτικών είναι καθαρά.

Όσον αφορά στο διάβημα της Τουρκίας προς τον Έλληνα ΑΚΑΜ στην ‘Αγκυρα σχετικά με τη διεξαγωγή της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι η Τουρκία αμφισβητώντας την άσκηση, αμφισβητεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Ιταλία, την Κύπρο, τη διεθνή κοινότητα.

Αναφορικά με το θέμα της πτήσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ από τη Ρω στη Ρόδο, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν υπήρξε παρενόχληση, δηλαδή δύο τουρκικά αεροσκάφη πήραν εντολή να κατέβουν από τα 35.000 πόδια στα 2.000 πόδια, καθώς είχαν απογειωθεί ελληνικα μαχητικά από την Κρήτη τα οποία τα αναχαίτισαν πριν μπουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας κατέστησε σαφές ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντίδρασης ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες της στα σχετικά οικόπεδα υλοποιώντας τους όρους της προγραμματικής σύμβασής της.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για ισχυρή καταδίκη της στάσης της Τουρκίας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης καταδίκασε τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας ταύτιση απόψεων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.