Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση – Το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων

Του Γιώργου Σιαδήμα,

Στην υλοποίηση του σχεδίου για την επανεκκίνηση όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, προχωρά η κυβέρνηση, μετά και την άρση των απαγορεύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλες οι κινήσεις πλέον έχουν να κάνουν με την επόμενη ημέρα της χώρας και το πώς θα επέλθει η ανάταξη της οικονομίας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη μέσα στην εβδομάδα, έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές, πιστεύω, τα τραύματα, γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό, δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εδώ και αρκετά 24ωρα, ήταν συνεχείς οι συσκέψεις για τα μέτρα που θα στηρίξουν ειδικά τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Την Πέμπτη, μάλιστα, πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τα νέα μέτρα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ακόμη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων -αρχής γενομένης από τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στις 3 Μαΐου, για την εστίαση και από τις 15 Μαΐου, που ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος και θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις από νομό σε νομό- αλλάζει την ψυχολογία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα τους όρους με τους οποίους θα επανεκκινήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα λειτουργήσουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο με την παρουσία καθήμενων πελατών (μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι), ενώ θα είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης.

Από το Σάββατο, εξάλλου, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά σε όλη την επικράτεια με τις μεθόδους click inside και click away. Επίσης, επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής. Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση αφορά όλους τους εργαζομένους των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, οι ιεροψάλτες και το προσωπικό των ναών.

Μετά από 14 μήνες μάχης με την πανδημία και τρία lockdowns, πάντως, δεν αρκεί μόνο η βελτίωση της ψυχολογίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζεται και το κατάλληλο οικονομικό μείγμα.

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ουσιαστικά θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην ανάταξη της οικονομίας, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, τον Φεβρουάριο του 2020, με μείωση φόρων και εισφορών, με στόχο τα μέτρα αυτά όχι μόνο να παράσχουν ρευστότητα, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ