Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Χρήστος Μαζανίτης
Ο Χρήστος Μαζανίτης είναι πολεμικός ανταποκριτής, εξειδικευμένος σε θέματα διπλωματίας και άμυνας. Είναι διαπιστευμένος στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Έχει βραβευτεί για τις ανταποκρίσεις του από το ίδρυμα Μπότση και την ΕΣΗΕΑ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Μαριούπολη πριν την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, απ' όπου βγήκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους με την επιχείρηση NOSTOS-3. Έχει βρεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, την Μέση Ανατολή κ.α. Έχει κληθεί σε πολλά συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταθέτοντας τις εμπειρίες του ως πολεμικός ανταποκριτής. Είναι δημοσιογράφος από το 1998, μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Έρχονται στην Καλαμάτα τα πρώτα Jet που θα απογειώσουν την εκπαίδευση των νέων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η έναρξη της νέας εποχής για την εκπαίδευση των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέσα στον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο να προσγειωθεί το πρώτο από τα συνολικά 10 Jet τύπου Μ-346 της ιταλικής Leonardo, που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα αεροσκάφη Τ-2, τα οποία αποσύρονται μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση των Ικάρων. Η συμφωνία με τους ισραηλινούς που έχουν αναλάβει και την αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα περιλαμβάνει 3.500 ώρες πτήσης με τα Μ-346 ετησίως.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Το M-346 είναι αεριωθούμενο, σχεδιασμένο για την προηγμένη – απαιτητική εκπαίδευση πιλότωνμαχητικών, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη αξιοπιστία. Ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ιταλίας, της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ, της Πολωνίας και του Κατάρ.

Ήδη, όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, από τον περασμένο Ιανουάριο στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας επικρατεί οργασμός έργων για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να έχει παραδοθεί, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Μέσα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

Το βίντεο είναι από τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο στην Ιταλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK