Αντιρατσιστικό: Κρας τεστ
Με αρκετές αποκλίσεις, που δεν συνιστούν όμως αγεφύρωτες διαφορές, κατατέθηκαν χθες στη Βουλή ξεχωριστά κείμενα με τις προτάσεις νόμου για την τιμωρία των ρατσιστικών εγκλημάτων – το ένα από τη ΝΔ, το άλλο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ από κοινού.
Εννέα ημέρες μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (ΚΕΝΕ), τα μέλη της οποίας είχαν κρίνει επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διατυπώνοντας ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στο «σχέδιο Ρουπακιώτη», επαναπροωθείται ξεχωριστά από τους κυβερνητικούς εταίρους η θέσπιση ειδικού νόμου για τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.
Νομικοί και δικαστές στους οποίους «ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν υπόψη τις προτάσεις νόμου των κομμάτων σχολίαζαν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο νομοθετικών κειμένων είναι μεν σοβαρές, αλλά δεν δικαιολογούν τον θόρυβο γύρω από το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλέγμα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας».
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)
Η πρόταση νόμου μάλιστα της ΝΔ είναι πιο αυστηρή σε σχέση με αυτήν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς τιμωρεί χωρίς άλλη προϋπόθεση την επιδοκιμασία ή την υποτίμηση σοβαρών γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την ελληνική Βουλή, όπως και του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού.
Επιπλέον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη δική τους πρόταση νόμου προβλέπουν ρητά διοικητικές κυρώσεις για πολιτικά κόμματα, που μπορεί να φτάνουν ακόμα και σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Στη σχετική διάταξη γίνεται λόγος για ενώσεις προσώπων, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς παραπέμπει άμεσα σε πολιτικά κόμματα.
Αντίθετα, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει κυρώσεις για νομικά πρόσωπα και όχι για ενώσεις προσώπων. Η διαφοροποίηση αυτή ουσιαστικά αφήνει περιθώριο στα αρμόδια δικαστήρια να ερμηνεύσουν τον νόμο και να αποφασίσουν αν στα νομικά πρόσωπα μπορούν να περιληφθούν και τα κόμματα.
Πηγή: Τα Νέα
