Αντιδράσεις για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης – «Καμία άδεια δεν δόθηκε» λέει ο δήμος Αθηναίων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διοργάνωση εκδήλωσης από την Χρυσή Αυγή, στην πλατεία Ρηγίλλης, με πρόσχημα την επέτειο των Ιμίων, το απόγευμα του Σαββάτου.

Για το θέμα εξέδωσαν ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ενώ ο δήμος Αθηναίων απαντά ότι «δεν δόθηκε καμία άδεια».

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν δόθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης – Συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή περιορισμών

Σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι «καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης».

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: ‘Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια’».

Η ανάρτηση Μπακογιάνη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνει ότι ο δήμος ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσε να δώσει άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση.

«Είναι αδιανόητο. Η πατριδοκαπηλεία άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες προσβολές στους πεσόντες υπέρ της πατρίδας. Πολιτικές τοξικότατες αλλού. Το μέτωπο ενάντια στη βία, στο μίσος και στο φασισμό πρέπει να μας ενώνει όλους, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και συμψηφισμούς» αναφέρει στην ανάρτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα

«Η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KO του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

«Ότι η ΝΔ φιλοξενεί την σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, το ξέρουμε πλέον όλοι. Το ότι επανειλημμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει επιβεβαιώσει ότι ισχύει και τηρείται ο νόμος Μητσοτάκη της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και ο νόμος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επίσης. Ότι υπάρχει ανοχή από την πρώτη μέρα της επιτελικής διακυβέρνησης σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο, με όσα έχουν γίνει τα χρόνια Μητσοτάκη. Ότι λειτουργούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα ναζιστικά σύμβολα, τα πανώ και οι ταμπέλες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ακόμη εκεί, όπως με προκλητικό τρόπο, δίπλα στα Δικαστήρια, βλέπει κάθε πολίτης στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε. Ότι άφησαν τον Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει εκπομπές, προεκλογική εκστρατεία και να οργανώνει κόμμα για τη συμμετοχή στις εκλογές επίσης», τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει: «Αλλά ότι λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν Νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, θα έδιναν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, τα αποδεικνύει όλα. Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα…».

«Οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Προφανώς ο Νόμος Μητσοτάκη απαγόρευσης των συναθροίσεων σχετίζεται μόνο με τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και με όποια ομάδα πολιτών διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της», υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης.

«Κύριε Μητσοτάκη, Κύριε Θεοδωρικάκο, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ… και για την ανοχή και για το «πατριωτικό» ξέπλυμα, στους εγκληματίες ναζιστές. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος σας το μόνο τέρμα που μπορεί να έχει είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές», καταλήγει ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KO του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προκλητική η έγκριση για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Προκλητική για κάθε δημοκρατικό πολίτη χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος την άδεια «για συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του, επισημαίνει τα εξής:

«Η παροχή άδειας για ανοικτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη. Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων. Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης; Οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση».

ΚΚΕ: Καμία ανοχή στο φασισμό και τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής

«Την ώρα που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κόπτονται δήθεν να μπουν εμπόδια στη δράση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, ετοιμάζοντας τροπολογίες που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, την ίδια ακριβώς στιγμή η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων δίνουν άδεια στη Χρυσή Αυγή για συγκέντρωση, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «καμία ανοχή στο φασισμό. Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να απομονώσει και να τσακίσει τέτοιες δυνάμεις, μαζί με όσους τους ανέχονται και τους θρέφουν».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητη και προκλητική η απόφαση

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάνει λόγο για «αδιανόητη» και «προκλητική» απόφαση.

«Ναζιστική φιέστα έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή σήμερα στις 19.00 στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση. Οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα», τονίζει ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ.. Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ΕΛ.ΑΣ. κλπ. να υποθάλπουν τους νεοναζί εγκληματίες».

ΚΕΕΡΦΑ: Δεν θα επιτρέψουμε την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής

Σε σχετική ανακοίνωση, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σημειώνει ότι «η ηγεσία της ΕΛΑΣ του Θεοδωρικάκου, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, προχώρησαν στη νομιμοποίηση της πραγματοποίησης ναζιστικής φιέστας μίσους της Χρυσής Αυγής σήμερα στη πλατεία Ρηγίλλης, με πρόσχημα την επέτειο των Ιμίων, ξεπλένοντας την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν «ως πολιτικό κόμμα»! Στοχοποιούν την δράση του αντιφασιστικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ενώ κάνουν πλάτες στη Χρυσή Αυγή».

Όπως υπογραμμίζεται, «το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με αποφάσεις του έχει εμποδίσει με σαφήνεια τη δυνατότητα των ναζί των της Χρυσής Αυγής να καταλαμβάνουν χώρους για δήθεν προεκλογικές δράσεις κατά των οποίων προσέφυγε ο Κασιδιάρης, με μηνύσεις, οι οποίες απλά μπήκαν στο Αρχείο. Ο Δήμος της Αθήνας όφειλε να καταστήσει σαφές στην ΕΛΑΣ ότι δεν συναινεί με κανένα όρο ( όπως την επιβολή περιοριστικών όρων που επιτρέπουν την διεξαγωγή της)  στην πραγματοποίηση της φιέστας των «μελών της Χρυσής Αυγής». Δεν αρκεί λοιπόν η άρνηση παραχώρησης άδειας  κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στη πλατεία Ρηγίλλης από τους ναζί αλλά όφειλε να ξεκαθαρίσει την κάθετη αντίθεση του στην πραγματοποίηση σύναξης μίσους της Χρυσής Αυγής και όχι να αναθέσει στην ΕΛΑΣ εν λευκώ την παραχώρηση του χώρου. Ο Δήμαρχος Αθήνας δε μπορεί να καλύπτεται πίσω από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ με τους οποίους συνεργάστηκε ξανά και ξανά για την καταστολή των κινητοποιήσεων για τους ελεύθερους χώρους, τα Εξάρχεια και του Στρέφη».

Καταλήγοντας, στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Πόσο πιο υποκριτική μπορεί να γίνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί τάχα τροπολογία στη Βουλή για τον αποκλεισμό των κατάλοιπων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καταδικασμένων για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις κατά μεταναστών, αριστερών και αγωνιστών των κινημάτων; Η επικινδυνότητα της θεωρίας των δύο άκρων που εξισώνει την αριστερά με το φασισμό δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο με την νομιμοποίηση των ναζί της Χρυσής  Αυγής. Χτίζουν γέφυρες με την ακροδεξιά για να σώσουν την καταρρέουσα κυβέρνησης της ακρίβειας, της φτώχειας, των Μίχων και των Πάτσηδων. Απαιτούμε την ανάκληση της άδειας της ΕΛΑΣ και της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη  για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης των ναζί της Χρυσής Αυγής. Στα δέκα χρόνια από την επέτειο της δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν δεν θα επιτρέψουμε την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ