Άνοιγμα Τσίπρα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ

Άνοιγμα Τσίπρα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Άνοιγμα στο χώρο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επεδίωξε να δημιουργήσει κλίμα νίκης σε σύντομες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό πως απέρριψε τον χαρακτηρισμό «χούντα» για τις κυβερνήσεις του Μνημονίου, λαμβάνοντας αποστάσεις από στελέχη και συνθήματα του κόμματός, ενώ απευθύνθηκε και στα «δημοκρατικά στελέχη της ΝΔ» επιχειρώντας να δημιουργήσει αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με στόχο τον Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, στη ΔΕΘ:

Πρώτον, έθεσε το θέμα της αυτοδυναμίας επιμένοντας ταυτόχρονα σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, πέραν του ότι συσπειρώνει την Κουμουνδούρου, αποδυναμώνει τη συζήτηση για τις συνεργασίες, μειώνοντας τις τριβές στο εσωτερικό του κόμματος για το θέμα αυτό, ενώ ενισχύει το δίλημμα «Τσίπρας ή Σαμαράς» επαναφέροντας στην ουσία της θεωρία της «χαμένης ψήφου» στα άλλα κόμματα. Πρωτίστως το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που δύσκολα θα παραμείνει ενωμένο όταν τεθεί το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι, ακόμα και αν κερδίσει την αυτοδυναμία που προβλέπει, να ζητήσει τη στήριξη και άλλων κομμάτων, ενώ επανέλαβε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετάσχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, στοχοποίησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προβλέποντας ότι θα φύγει μαζί με το Μνημόνιο, κατηγορώντας τον για ασυνέπεια, επιχειρώντας να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τα «δημοκρατικά στελέχη» της ΝΔ στο θέμα της «Χρυσής Αυγής», ζητώντας ντιμπέιτ των δυο σε πανελλαδικό δίκτυο ή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή κοκ. Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει την προσωπική του αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό και θα την ενισχύσει, όχι μόνο γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι έτσι θα αποδυναμώσει τον αντίπαλό του, αλλά και γιατί ο ίδιος θα εμφανιστεί ως εναλλακτικός πόλος.

Τρίτον, προβλέπει άμεσα εκλογές («παίζουμε στις καθυστερήσεις» όπως είπε) όχι μόνο για να κρατήσει σε συσπείρωση το κόμμα του και να κατηγορεί τον αντίπαλο για ηττοπάθεια. Η Κουμουνδούρου, όντως επιθυμεί τώρα εκλογές, καθώς εκτιμά ότι μετά τη νέα συμφωνία με τους εταίρους και την άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας, η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ -ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται δημοσίως- συμβάλλει στο ενιαίο μέτωπο των κινητοποιήσεων που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Τέταρτον, επέμενε ότι οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους δεν θα είναι επιλογή της κυβέρνησής του, αλλά αν αναγκαστεί δεν θα διστάσει να το κάνει. Έτσι ικανοποιεί και την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματός του, ενώ θα μεταβεί πιο ισχυρός στην διαπραγμάτευση, αφού διαφορετικά -και εδώ έχει απόλυτο δίκιο- θα είναι σαν να προσέρχεται με κατεβασμένα χέρια. Το ερώτημα τι θα συμβεί αν οι δανειστές αρνηθούν, πάντως, δεν έχει απαντηθεί επαρκώς, πολύ περισσότερο γιατί δεν υπάρχει Plan B.

Πέμπτον, είναι σαφές πως ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να χαμηλώσει τον πήχυ των υποσχέσεων στους πολίτες, παρότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης τον κατηγορούν ότι στη ΔΕΘ «έταξε στους πάντες τα πάντα». Οι εξαγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι λιγότερες και όσο η Κουμουνδούρου πλησιάζει στην εξουσία τόσο θα αφίσταται από αυτές, επικαλούμενη την οικονομική συγκυρία. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μίλησε για αποκατάσταση «όσων απολύθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά» και όχι όλων, όπως υπονοούσε η απόφαση του Συνεδρίου. Όπως χαρακτηριστικό είναι πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται καμία αποκρατικοποίηση – όχι μόνο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, αλλά καμίας.

Έκτον, η Κουμουνδούρου οφείλει να εξειδικεύσει τη θέση της για την απόδοση-και-ποινικών ευθυνών για όσους έφεραν τη χώρα στο Μνημόνιο και κυρίως τι σημαίνει ότι με νόμο θα προβλέπεται αναδρομική απόδοση ευθυνών.

Έβδομον, για το εκλογικό νόμο ναι μεν τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, ακόμα και ως πάγιου συστήματος, όμως απέφυγε επιμελώς να ζητήσει αλλαγή του πριν τις εκλογές-αντίθετα άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης που θέτει το θέμα ως ενδεχόμενο, για σκοπιμότητες.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ