Αννίτα Δημητρίου στον Realfm 97,8: Η Κύπρος δεν θα δεχτεί χαλάρωση του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επίσημη θέση της Κύπρου για το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι αν εμφιλοχωρήσει οποιαδήποτε χαλαρότητα στο μέτρο του βέτο αίρεται η αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία στηρίχτηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Τέρενς Κουίκ, η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Όπως είπε. αυτός ο συνασπισμός ειρήνης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες σε κάθε κράτος μέλος, ανεξαρτήτως μεγέθους ή συμμετοχής βουλευτών κλπ. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το όποιο ζήτημα είτε αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια είτε το μεταναστευτικό είτε τις ίσες ευθύνες που πρέπει να υπάρξουν για τον χειρισμό τόσο πολλαπλών ζητημάτων. Δεν θα πάμε να διαφοροποιήσουμε, να στειρώσουμε αυτό το δικαίωμα αρνησικυρίας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και δίνει σε χώρα, ανεξαρτήτων μεγέθους να έχει την ίδια ισχύ και την ίδια δυνατότητα.

Η θέση μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό γνωρίζω μέχρι αυτή την στιγμή, είναι ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η άποψή μας. Αυτό είναι και η δική μου θέση, αν αυτό αλλάξει θα ήταν καταστροφικό. Έχουμε και μικρές χώρες μέλη. Συμμετέχω και στην Σύνοδο των μικρών κρατών κι εκεί η θέση μας είναι ακριβώς η ίδια με τα άλλα κράτη, ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Είναι πολύς καιρός που δρομολογείται αυτή η συζήτηση, αυτό το ζήτημα, οπότε όσο πιο γρήγορα το σταματήσουμε τόσο το καλύτερο.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Χριστοδουλίδης Ερντογάν, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος τοποθετείται επί πολιτικών και όχι επί σεναρίων. Από την στιγμή που υπάρχει μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας, εμάς μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι είναι βοηθητικό για την προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχτούμε ποτέ την λύση των δύο κρατών, άρα αν εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, είναι βοηθητικό και για την Κύπρο. Άρα κοινή προμετωπίδα για ακόμα μια φορά Ελλάδα και Κύπρος σε όλα τα ζητήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε γιατί αυτό είναι και το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της προέδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ