Ανδρουλάκης:Να μην κουνά το δάχτυλο ο Άδωνις
Να γίνει η Κεντροαριστερά υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.
“Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να εκκολάπτεται ούτε στον κομματικό σωλήνα αλλά ούτε και στον δοκιμαστικό σωλήνα διαβουλεύσεων κορυφής. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να πυροδοτείται από την ίδια την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών” επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
“Το να φύγει κάποιος από ένα κόμμα και να κάνει μια κίνηση δεν τον καθιστά ισότιμο ομιλητή του κόμματος που προέρχεται. Αλλά ακόμα και αυτό να θεωρούν κάποιοι, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για ουσιώδη διάλογο. Διάλογος αναγκαίος ώστε να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Εκεί βρίσκεται και η ουσία της πρότασής μας στη ΔΗΜΑΡ. Όσοι όμως, επιθυμούν νέο πολιτικό φορέα με αυτοδιάλυση των κομμάτων, ας τον συστήσουν και ας κατέβουν στις εκλογές. Προσωπικά, προτιμώ τη δημιουργική μόχλευση παρά τη δημιουργική καταστροφή” είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Ανδρουλάκης, πρέπει να κάνουμε την εμπειρία και τη γνώση μας, πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. “Χωρίς μιζέρια για τα λάθη του χθες, αλλά με τη δύναμη της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Σε μια τέτοια προσπάθεια είναι σημαντική η συμπαράταξη των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε στην πράξη ότι είναι ανοιχτό κόμμα. Άνοιξε τον διάλογο για την Κεντροαριστερά. Ζήτησε επανειλημμένως από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει. Υπήρξε ανοιχτό προς όλους: και στους 58 αλλά και στις εφτά κινήσεις που έκαναν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πέρυσι στο Γκάζι. Σε μια ευρύτερη προσπάθεια συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σε ένα σχήμα τύπου ΕΛΙΑΣ, μπορούμε να συμμετέχουμε με την αυτονομία μας. Σήμερα ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος χρειάζεται μια ευρύτερη δημοκρατική συμμαχία χωρίς ηγεμονισμούς από το ΠΑΣΟΚ αλλά και σεβασμό απέναντι στο ΠΑΣΟΚ” σημείωσε.
“Η θεωρία ότι μας έχει ανάγκη ο τόπος ως τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αγγίζει τα όρια της γεωγραφίας. Δε μπορεί η προσπάθειά μας για τη συγκρότηση του χώρου αυτού να συντηρείται από τον φόβο της καταστροφής που μπορεί να επιφέρει ο οπορτουνισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών ακροδεξιών συγγενών.
Γιατί, όσο και να τον αφηγούμαστε, αυτός ο χώρος δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ξανά κραταιός, αν πυρήνας της πολιτικής μας ατζέντας δεν είναι το όραμα για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και αφήνει πίσω του το Μνημόνιο και μια φορολογική μεταρρύθμιση που να ακουμπάει στις ιδέες μας και τις αντιλήψεις μας περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό που χρειάζεται ο χώρος αυτός είναι να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού τρίτου πόλου για να πάψει να εκβιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που έχουν την τακτική των εκλογικών κύκλων. Όσο βρίσκεσαι στην Αντιπολίτευση τάζεις τα πάντα και όταν μετέπειτα βρεθείς στην Κυβέρνησης ξεχνάς όλα όσα έλεγες” υπογράμμισε ο γγ της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης, τόνισε ότι χρειαζόμαστε πολιτικές που θα εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. “Πολιτικές που θα εκπορεύονται από τις ιδέες μας και δεν θα αλλοιώνουν το DNA της παράταξής μας. Δεν είναι δυνατόν να μειώνεται η φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα από 45% στο 33% και να αυξάνεται για τους νέους μηχανικούς, νέους δικηγόρους, νέους επιχειρηματίες. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία; Σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος η σοσιαλδημοκρατία έχει τέτοια ατζέντα;”
“Είναι κρίσιμο απέναντι σε μια καταστροφική Αντιπολίτευση που πολιτεύεται με τη λασπολογία και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η Κυβέρνηση να λειτουργεί απολύτως θεσμικά, ώστε να στέλνουμε το μήνυμα της πραγματικής συνεργασίας. Και όχι να βγαίνει ο Υπουργός Υγείας και να κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία για τον ΕΟΠΥΥ, για μια μεταρρύθμιση που όλοι συμφωνούμε, και να παραδίδει μαθήματα αξιοκρατίας τη στιγμή που πριν από λίγο καιρό διόριζε κομματικές διοικήσεις στα Νοσοκομεία της χώρας”, επισήμανε.