Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας

Η πρωτολογία και η δευτερολογία του Πρωθυπουργού αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν είναι μόνο πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις φέτος, αλλά πάνω απ’ όλα είναι πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές.

«Διότι αν τα κάνατε όλα σωστά και ψέγετε εμάς που καταθέσαμε επτά συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες δεν βρήκατε μια κουβέντα να πείτε, αποδεικνύετε ότι δεν θέλετε να αλλάξετε τίποτα.

“Όλα πολύ καλά”  και τέτοια καταστροφή δεν πάνε μαζί. ‘’Όλα πολύ καλά’’ και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, δεν πάνε μαζί. ‘’Όλα πολύ καλά’’ και εκκενώσεις σε ένα νοσοκομείο δεν πάνε μαζί. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν δομές του κράτους, που πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Και θέλετε να σας πούμε και μπράβο; Τα ακούει και τα αξιολογεί ο ελληνικός λαός.», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

Τα Fake News

«Λέτε επίσης – και θα συμφωνήσω – ότι υπάρχουν κόμματα στο Κοινοβούλιο, τα οποία είναι πρωταθλητές στα fake news.  Απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας: τα τσιπάκια, οι ανεμογεννήτριες.  Από κοντά κι εσείς όμως. Μαζί με αυτούς. Μόλις ζοριστείτε, μόλις έρθετε σε δύσκολη θέση – το είδαμε και πέρυσι με τις υποκλοπές, το βλέπουμε και φέτος με τις φωτιές –σενάρια συνωμοσίας και καμία απάντηση από εσάς.  «Σας αιφνιδίασε η κλιματική αλλαγή»; Τώρα το καταλάβατε; Δεν ακούσαμε να λέτε κάτι για τις εν λόγω δηλώσεις μέλους του υπουργικού συμβουλίου.  Έχει δίκιο ο κ. Βορίδης μιλώντας για πράκτορες από την Τουρκία στη Ρόδο; Δεν είναι αυτό σενάριο συνωμοσίας;

Ή μήπως δεν είναι σενάριο συνωμοσίας να προσπαθείτε να περάσετε στην κοινή γνώμη ένα αφήγημα περί οργανωμένων εμπρησμών, όταν γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ, τα πάγια προβλήματα που προκαλούν την έναρξη των πυρκαγιών;  Γι’ αυτό είπα πως πρέπει κάθε χρόνο να γνωρίζουμε από που ξεκινούν οι πυρκαγιές. Για να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Οπότε οι σαχλαμάρες με το αζημίωτο δεν ακουμπούν μόνο αυτούς, κύριε Μητσοτάκη, αλλά εσάς και την Κυβέρνησή σας που διασπείρετε fake news και συνωμοσίες, όποτε έρχεστε σε δύσκολη θέση», τόνισε.

Η Πάρνηθα

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην φωτιά στην Πάρνηθα. «Ξέρετε πολύ καλά την Πάρνηθα. Πιθανόν να την ξέρετε καλύτερα από εμένα. Δεν πάω συχνά. Εμείς μάθαμε ότι εσείς πηγαίνατε κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν δεν μπορούσαν να πάνε άλλοι άνθρωποι που πιθανόν να ήθελαν να κάνουν το ίδιο.  Σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Ξέρετε, αυτά τα έχω διαπραγματευτεί προσωπικά. Παράγραφο – παράγραφο. Και τα γνωρίζω. Δεν μου τα στέλνει σε μηνύματα ο κ. Στυλιανίδης.  Αυτό που είπα, είναι συγκεκριμένο. Δεν μίλησα για το πώς οργανώσατε το υπουργείο. Είπα ότι ένα κράτος που είναι πρωταθλητής στην κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόβλεψη που περιέχεται στον μηχανισμό, για να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές, ώστε να αναβαθμίσει τα δικά του σχέδια ως προς την πολιτική προστασία και την πρόληψη. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αξιοποιήστε την.  Αυτό είπα. Δεν μίλησα για τη δομή του υπουργείου.  Άρα, άλλα λέμε και σε άλλα απαντάτε, όπως κάνατε σε πολλά σημεία της ομιλίας σας.

Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική αν προχωρούσατε σε μια αυτονόητη παραδοχή, αυτό που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες: Ότι υπάρχει ζήτημα με τα σχέδια πρόληψης, με τα σχέδια που αφορούν στη δασοπροστασία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε επιτέλους. Αντ’ αυτού, ήρθατε εδώ να μας πείσετε ότι τάχα η εικόνα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης, απέχει από την πραγματικότητα.  Ισχυριστήκατε ότι τα πήγαμε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Ισχυριστήκατε ότι θα είναι αμελητέες οι οικολογικές επιπτώσεις, ενώ έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες καμένες εκτάσεις.  Με λίγα λόγια, όλα τα κάνατε καλά. Δηλαδή η μοίρα μας είναι κάθε καλοκαίρι να χάνουμε πολύτιμο κεφάλαιο του φυσικού μας πλούτου;

Αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα; Για εμάς είναι οδυνηρό να συμβιβαστούμε με μια τέτοια πραγματικότητα. Θα επανέλθω στο θέμα της Πάρνηθας, γιατί είπατε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε.  Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι η συνολική καμένη έκταση σε Πάρνηθα και Δερβενοχώρια το 2007 προσδιοριζόταν σε 6.000 στρέμματα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου η φετινή πυρκαγιά στην Πάρνηθα έκαψε 64.330 στρέμματα. Αυτό είπαμε, αυτό είναι η πραγματικότητα. Κάντε λοιπόν εσείς την αριθμητική σύγκριση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η οικολογική καταστροφή

«Ας πιάσουμε τώρα το ποιοτικό σκέλος αυτής της οικολογικής καταστροφής.  Σας διαβάζω από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» δηλώσεις του Νίκου Γεωργιάδη, επικεφαλής του χερσαίου προγράμματος της WWF, ενός φορέα που όπως είπατε, εκτιμάτε ιδιαίτερα: «Η φωτιά ξεκίνησε από ώριμο πευκοδάσος, που δεν είχε καεί για πάνω από 50 χρόνια και προχώρησε μέσα από χαράδρες προς το κομμάτι που είχε καεί το 2007. Έκαψε στρέμματα, όπου είχε πραγματοποιηθεί φυσική αναγέννηση με πεύκα και σκληρόφυλλη βλάστηση».  Αυτό δήλωσε ένα πρόσωπο, που όπως είπατε, εκτιμάτε. Και λέει αυτό, που αναφέραμε κι εμείς. Μάλλον λοιπόν εσείς δεν ξέρετε τι λέτε και δεν είναι λάθος αυτό που είπα προηγουμένως. Τέρμα πια, η αλαζονεία και ο γκεμπελισμός.

Επειδή εμφανιστήκατε ως κήνσορας, μια παρατήρηση: Δεν μου αρέσει να κάνω μαθήματα. Αλλά δεν μπορεί με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, να λέτε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε, δεν ξέρουμε τι κάνουμε, μας τα γράφουν.  Σας λέω, λοιπόν: Τριάντα εκτάρια είναι το όριο καταγραφής των πυρκαγιών στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αντιστοιχεί σε 300 στρέμματα και όχι σε 3.000 όπως είπατε προηγουμένως, για να καταλήξετε στο συμπέρασμα, που θέλατε», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα διλήμματα

«Επιμένετε να βάζετε ψεύτικα διλήμματα για να κρύψετε την απουσία σχεδίου και προτάσεων για την πρόληψη. Μας βάζετε και δίλημμα: «Θα στερήσετε κονδύλια από τα εναέρια μέσα, για να τα δώσουμε στην πρόληψη;».  Ακούσατε κάποιον συνάδελφο να σας προτρέπει; Όχι. Εμείς υποστηρίζουμε ότι καλώς έχουμε αυτή τη δύναμη πυρός. Ας κάνουμε σοβαρές διορθωτικές κινήσεις στην πρόληψη, όπως έκανε και η Πορτογαλία.  Αυτή είναι η διαφορά της Πορτογαλίας του 2016 και του 2017 με σήμερα.

Επίσης, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης,  έχουν παλέψει μέσα στα δάση και αντί να είναι το χειμώνα άνεργοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σε δράσεις πρόληψης.  Όντως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία, αποτέλεσαν αφορμή για να κάνει η Ευρώπη το rescEU.  Είχε πει τότε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ, ότι δεν μπορούμε πια να δίνουμε μόνο συλλυπητήρια στα κράτη – μέλη όταν έχουν εκατοντάδες νεκρούς, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Κι έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα.  Η διαφορά τώρα της Πορτογαλίας με εμάς  είναι ότι η Πορτογαλία έμαθε από τα λάθη της και προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές.  Αύξησε το ποσοστό χρηματοδότησης της πρόληψης, ενώ εσείς δεν το κάνετε. Αυτό σας επισημαίνουμε, τόσο απλά», είπε.

Οι αριθμοί

«Ο νέος νόμος για την πολιτική προστασία είναι ακόμη ανενεργός. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πρόληψη και κάθε μήνα μας ανακοινώνετε τις ίδιες προμήθειες αεροσκαφών,  drones, ραντάρ. Δεν πρέπει λοιπόν να μπει μια τελεία, να πάμε παρακάτω;  Δηλώσατε ότι αν δεν είχαμε την πυρκαγιά στον Έβρο, θα ήμασταν στον μέσο όρο καμένων εκτάσεων της τελευταίας δεκαετίας. Φέρατε και αυτό το επιχείρημα για να καλύψετε τις ευθύνες σας. Ας κάνουμε όμως και αυτά τα μαθηματικά, αφού επιμένετε σε αυτό το επιχείρημα.  Ως τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη καεί 526.820 στρέμματα.  Ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας, που επικαλείστε είναι 288.850 στρέμματα. Ούτε αυτή η σύγκριση είναι ευνοϊκή για εσάς.  Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική.

Η επαναφορά της κατάσβεσης στην Δασική Υπηρεσία, με τη μορφή τουλάχιστον που γινόταν στο παρελθόν, είναι ανεπίκαιρη. Είμαστε σε άλλη εποχή.  Η πυροσβεστική τόσα χρόνια έχει αποκτήσει πολύ σημαντική εμπειρία, που δεν μπορούμε να υποτιμούμε. Γι’ αυτό, αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι να πρωταγωνιστήσει η δασική υπηρεσία στην πρόληψη. Η ουσιαστική συνεργασία, με θεσμοθετημένο τρόπο μεταξύ των Υπηρεσιών στην κατάσβεση είναι επιβεβλημένη και ο ρόλος των δασολόγων, δασοπόνων και δασοφυλάκων πρέπει να είναι αναβαθμισμένος στη διαδικασία αυτή.  Έτσι κατατίθενται οι καλύτερες επιχειρησιακές προτάσεις την ώρα της κρίσης.  Όμως, η δασική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το λένε όλοι οι αρμόδιοι.  Είναι απαραίτητο επιτέλους να ενισχυθεί με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, κάτι το οποίο έχει να γίνει από το 2001», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

«Μία φορά δεν θα σας άκουσα να λέτε τη λέξη ΔΕΔΔΗΕ.  Μα, είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση για τις πυρκαγιές, για τα αίτια ενάρξεων των πυρκαγιών και να μη μιλάμε για τον ΔΕΔΔΗΕ; Πόσες πυρκαγιές ξεκίνησαν από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας; Από σπινθήρες σε καλώδια και μετασχηματιστές;  Σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή ήταν η αιτία στη Σαρωνίδα αλλά και της τελευταίας φωτιάς στην Πάρνηθα.  Με απόφαση της ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ αύξησε κατά 33% τα κέρδη του φτάνοντας σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο. Την αύξηση αυτή την πλήρωσαν οι καταναλωτές. Δεν έχει, λοιπόν, χρέος ο ΔΕΔΔΗΕ να εκπληρώσει και αυτός τις υποχρεώσεις του προς τον ελληνικό λαό ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τα δάση;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Έγινε γνωστό σήμερα ότι καταθέσατε αίτημα για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι έχουμε ακούσει για αυτό προεκλογικά!  Και σε αυτή την περίπτωση λέγατε ότι δεν ξέρουμε, ότι πρόκειται για «λαϊκισμό», πως «δεν μπορεί να γίνει».  Τελικά μπορεί να γίνει.  Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να μας πείτε: ποιο είναι το σχέδιο αναθεώρησης;  Φαίνεται μάλιστα ότι αυξήσατε και τις δαπάνες που κατευθύνονται προς την υγεία. Το λέγαμε προεκλογικά και μας ψέγατε. Τελικά δεν ήταν τόσο ουτοπικό αυτό, που προτείναμε. Μάλλον τα λέμε, τα ακούτε, τα καταγγέλλετε, αλλά μετά τα υλοποιείτε. Κάτι είναι και αυτό. Κάτι μένει από τη δουλειά της αντιπολίτευσης.

Επειδή στα χέρια μας δεν έχουμε το κείμενο που καταθέσατε στην επιτροπή, να μας ενημερώσετε τι άλλες αναθεωρήσεις κάνατε.  Και αλήθεια γιατί αυξήσατε κατά 5 δισεκατομμύρια τα δάνεια που θα πάρουμε; Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα;  Μήπως στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τους ήδη πελάτες τους αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να παίρνουν οι μεγάλοι δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο εις βάρος των μικρομεσαίων; Έχει ενδιαφέρον η απάντηση σε αυτό το ζήτημα.  Προσήλθαμε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Δεν τις αξιολογήσατε.  Η θωράκιση της ανθεκτικότητας της χώρας στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για εμάς είναι προτεραιότητα», είπε κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

Οι αστοχίες του επιτελικού κράτους

«Από εσάς ακούσαμε υπονοούμενα, ψευτοδικαιολογίες και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Ούτε ένα ψήγμα γνήσιας αυτοκριτικής για τις αποδεδειγμένες αστοχίες του επιτελικού κράτους.  Δεν είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία.  Για εμάς είναι μείζον ζήτημα να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, με στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά τα φαινόμενα.  Η μη αναστρέψιμη καταστροφή ενός μνημείου φυσικής κληρονομιάς όπως είναι το δάσος της Δαδιάς, είναι μια ανοιχτή πληγή.

Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια, με κάθε τρόπο, το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να οραματιστούμε δημιουργικά για το μέλλον και όχι να συμβιβαστούμε με τις καταστροφές.  Δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Κασιδιάρης

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Κλείνοντας τη δευτερολογία μου, θέλω να πω μια κουβέντα για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, τον Η. Κασιδιάρη.  Το ΠΑΣΟΚ αταλάντευτα εδώ και χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για να μπει ανάχωμα απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού.  Χωρίς «ναι μεν, αλλά». Χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.  Γι’ αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία και φέραμε πρόταση νόμου για τον αποκλεισμό συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, των οποίων ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης ή ο πραγματικός επικεφαλής έχει καταδικασθεί για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μια πρωτοβουλία που έπρεπε να μας ενώνει όλους, το σύνολο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, δεν δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Και μάλιστα με προσχηματικά επιχειρήματα. Γιατί αυτή η άρνηση;  Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μας ενώνουν. Δεν είναι ζητήματα μικροδιαχείρισης, όπως είδαμε προεκλογικά από κάποια κόμματα. Για αυτό, λοιπόν, με δική σας αποκλειστική ευθύνη ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας.

Όσον, δε, αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι, προαναγγείλατε -καθώς δεν συμφωνούσατε με το σύνολο της πρότασής μας-, ότι θα φέρετε τη δική σας νομοθετική πρωτοβουλία, που θα σας καλύπτει απόλυτα.  Που είναι η πρόταση σας; Δεν την είδαμε. Πότε περιμένετε να την καταθέσετε;  Τα προσωπεία έπεσαν! Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Και λυπάμαι γιατί ένα θέμα που θα έπρεπε να μας ενώνει, αντιμετωπίζεται υποκριτικά από τη μεριά της Κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς λόγους.

Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στον Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο της Αθήνας», κατέληξε  ο κ. Ανδρουλάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ