Αναστασιάδης: Θα προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας – Δεν έχουμε ανάγκη εγγυητές ή κηδεμόνες

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει απρόσκοπτα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε από την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε κατηγορηματικά: «Είμαστε αποφασισμένοι παρά τις τελευταίες προκλήσεις, να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και συνεργασίας».

Από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «ουδέποτε παραγνωρίσαμε ή παραγνωρίζουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών» και σημείωσε πως «μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε εισηγηθεί τους τρόπους διασφάλισης μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».

Εστιάζοντας περαιτέρω στο Κυπριακό, είπε πως έντονη πεποίθηση και αποφασιστικότητα είναι «να βρεθεί επιτέλους μια ειρηνική λύση, που να επιτρέπει στις δύο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά, με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος, δικοινοτικό, διζωνικό, που θα διασφαλίζει τα ελάχιστα που και οι λοιποί των Ευρωπαίων πολιτών απολαμβάνουν, να διασφαλίζει δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, να δημιουργεί τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων πέρα και μακριά από τις όποιες τρίτες εξαρτήσεις». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο κράτος και κράτος-μέλος της ΕΕ και διεμήνυσε πως δεν έχει ανάγκη από εγγυητές ή κηδεμόνες και προσέθεσε: «Μπορούμε να ζήσουμε όπως για αιώνες ειρηνικά μεταξύ μας και να συνδημιουργήσουμε για την κοινή προκοπή».

Υπό αυτό το πρίσμα, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της Συνόδου, είπε η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών που διακρίνουν ιστορικά την περιοχή και ανάληψης συλλογικής δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι οποίες δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα. «Προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανταμεταλισμός, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών με την πλέον πρόσφατη στη Συρία λόγω της τουρκικής εισβολής, εμφύλιοι πόλεμοι, αλλά και εθνικές διαμάχες» συμπλήρωσε.

Παρατήρησε ακόμη πως η επιλογή της θεματικής της συνόδου «Μιας στρατηγικής συνεργασιας» αποτυπώνει «με τον πλέον εύστοχο τρόπο τους επιδιωκώμενους στόχους για την ενίσχυση των ευρωαραβικών σχέσεων, όπως καταγράφηκαν και στην ιστορική πρώτη κοινή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο». Μιλώντας για τον αντίτυπο της συνόδου αυτής, είπε πως αποτέλεσε ένα σημαντικό όχημα στις προσπάθειες ανάπτυξης αλλά και εδραίσωσης της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση των αρχών της εμπιστοσύνης, του ειλικρινούς διαλόγου, της αμοιβαιότητας και της συλλογικής εκτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως απαιτούνται αποφασιστικά βήματα προκειμένου ριζικά και με χειροπιαστά αποτελέσματα να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα από πλευράς της ΕΕ που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των γενουσιουργών αιτίων που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας και σημείωσε πως έχει αποφασιστεί από πλευράς Ευρώπης ένα πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ να επενδυθεί στις χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε να συγκρατήσουν τον γηγενή πληθυσμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος μέσω μιας ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών από όλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου στις διμερείς και τις τριμερείς συνεργασίας με χώρες της περιοχής σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας πως δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Διεμήνυσε μάλιστα πως η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη υπό την έννοια «πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως «η Κύπρος και η Ελλάδα διατηρώντας ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως πρεσβευτές του αραβικού κόσμου μέσα στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.