Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της αναβολής – Οι πληροφορίες για παρέμβαση Σαμαρά

Η αναβολή του ανασχηματισμού ή των “διορθωτικών κινήσεων” που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φουντώσει τη φημολογία για το παρασκήνιο αυτής της απόφασης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εστία” μια από τις εμφανείς αιτίες της αναβολής ήταν ότι οι υπουργοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια, τα μέλη της προανακριτικής άρχισαν το “lobbying”, ενώ άλλοι άρχισαν να υπερασπίζονται με δημόσιες δηλώσεις τους τη σημερινή δομή των υπουργείων, με επιχειρήματα κατά της κατατμήσεως των χαρτοφυλακίων τους. Ανησυχία υπήρξε και στο Πεντάγωνο, καθώς ορισμένα δημοσιεύματα δεν περιελάμβαναν τον υπουργό Άμυνας στους σίγουρους για παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, η «Εστία», που κυκλοφορεί με τίτλο «Διάβημα Σαμάρα σε Κυριάκο για Κεραμέως, Άδωνι, Βρούτση», αναλύει στο ρεπορτάζ της τι ζήτησε για τα τρία αυτά πρόσωπα ο πρώην πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει, απέστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω τρίτου , προειδοποιώντας ότι τυχόν απομάκρυνση ή υποβάθμιση των πολιτικών του τέκνων θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ζητώντας συγχρόνως αξιοποίηση και βουλευτών που θεωρεί ότι ανήκουν στην επιρροή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για δύο πρόσωπα-και ελαφρώς πιο χαλαρό για ακόμη ένα. Το πρώτο πρόσωπο είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιθυμία της οποίας – ίσως και του ίδιου – είναι η μετακόμιση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα γίνει τελικά. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,, για τον οποίο φέρεται να ζητά να μην απομακρυνθεί ενώ το τρίτο πρόσωπο είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι “διίστανται οι πληροφορίες για τον ακριβή βαθμό του ενδιαφέροντός του, κάτι που προκαλεί εντύπωση”.

Πέραν αυτών, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακούει σκέψεις φίλων με εμπειρία που του εισηγούνται να εγκαταλείψει το Μαξίμου για το κομβικό πολιτικά υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Άγνωστο όμως αν ασπάζεται τις εισηγήσεις αυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος, από την απάντηση Μητσοτάκη στα αιτήματα Σαμαρά θα κριθούν πολλά, σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη οριακή στιγμή στα εσωκομματικά της ΝΔ. Τέλος, η «Εστία» εκτιμά ότι η πλευρά Μητσοτάκη σήκωσε το γάντι στον κ. Σαμαρά, καθώς η ΕΡΤ μετέδωσε πρώτη την πληροφορία για τη δίωξη του συζύγου της Ελένης Ράικου, με την κατηγορία της παράνομης συνταγογράφησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Στους λόγους που “πάγωσε” ο ανασχηματισμός αναφέρεται και η εφημερίδα “Αυγή”, σύμφωνα με την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά σε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που επικαλείται η “Αυγή” ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την παραμονή του Γιάννη Βρούτση και του Νότη Μηταράκη στο υπουργικό σχήμα, αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου προΐσταται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.