Αμανατίδης: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο οικουμενικό ανθρωπισμό

Την ανάγκη η Ευρώπη να ξαναβρεί «έναν νέο οικουμενικό ανθρωπισμό, ο οποίος θα ενώνει και θα εμπνέει χωρίς αποκλεισμούς», ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας σε ημερίδα της Συνέλευσης με θέμα, «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – χριστιανική άποψη: 70 χρόνια αργότερα», στο Ντίσελντορφ.

«Σήμερα είναι επιτακτική μία νέα δέσμευση από πλευράς των Χριστιανών για την αντιμετώπιση της βίας στον σύγχρονο κόσμο», τόνισε ο κ. Αμανατίδης και επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή κοινωνική τάξη χρειάζεται να αρτιώνεται ως μία κοινωνία, στην οποία τα ανθρώπινα όντα θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, θα ζουν σε αλληλεγγύη με τον άλλον και θα προσπαθούν να ξεπεράσουν την ολοένα και πιο μεγάλη άβυσσο μεταξύ πλουσίων και φτωχών». Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν νέο κοινωνικό ανθρωπισμό τον οποίο χρειάζεται η Ευρώπη και ο οποίος «θα ενώνει και θα εμπνέει χωρίς αποκλεισμούς και θα λαμβάνει τα απώτερα ερείσματα και τα πρότυπά του από τις μεγάλες θρησκείες».

Αναφερόμενος στην ανάγκη «να αμφισβητηθεί» η βία, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που βασίζεται σε αυτές τις αρχές, όπου κάθε άνθρωπος έχει τη θέση του και την αξία του, όπου τα δικαιώματά του και η αξιοπρέπεια είναι απόλυτα σεβαστές», για να καταλήξει λέγοντας: «Σ’ αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια ας μην λείψει κανείς».

Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο του Ορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, στο Ντίσελντορφ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Σεργκέι Ποπόφ και εκπρόσωποι χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών δογμάτων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Την ημερίδα παρακολούθησαν ακόμη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Γρηγόρης Δελαβέκουρας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ στο περιθώριό της πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Αμανατίδη και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου. 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς: Στηρίζουμε την πολιτική της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ