Αλέξης Τσίπρας: Ορολογία χαμαιτυπείου από τον πρωθυπουργό – Το γάντι του διχασμού δεν πρόκειται να το σηκώσουμε

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στο κτίριο του Real Group και την αναφορά σε “εκτσογλανισμό“. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε να “επωφεληθεί μίας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που είχε λάβει χώρα λίγες ώρες πριν” και ότι προχώρησε σε μια “πρωτοφανή ακρότητα και αθλιότητα”: “να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τα εκπαιδευτικά θέματα. Και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους”.

Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε χθες ο κ. Μητσοτάκης από αυτό το βήμα, εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στον στόχο του διχασμού τον οποίο θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει και την κοινωνία εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας, εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: “θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα, στην πολιτική ψυχραιμία, στην υπευθυνότητα και την νηφαλιότητα”. Στον τοξικό κατήφορο που επέλεξε χθες ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν θα παρασυρθούμε, συνέχισε, “γιατί είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και τον τόπο. Τον χορό του διχασμού μπορείτε να τον χορέψετε μόνοι σας μαζί με τους οργανοπαίκτες των συμφερόντων και τους χειροκροτητές της ενημέρωσης “108”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε την “ατυχή, άστοχη, απαράδεκτη και καταδικαστέα” διατύπωση του Χριστόφορου Βερναδάκη για την Νίκη Κεραμέως, “που δεν εκφράζει ούτε το κόμμα μας ούτε εμένα προσωπικά”. “Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη;” και συνέχισε λέγοντας: “Είναι ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι σε μια καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να αντιπαραβάλει ορολογία χαμαιτυπείου; Να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη; Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού και είναι ύβρις απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και τη Δημοκρατία”.

“Σε μία χώρα όπου δημοσιογράφοι διώκονται, παρακολουθούνται, δολοφονούνται και την ημέρα που ένας ραδιοφωνικός σταθμός παραδίδεται στις φλόγες, ο πρωθυπουργός που ορκίζεται στην ελευθερία του τύπου και έχει κάνει την ασφάλεια του πολίτη σημαία αντί να αναλάβει τις ευθύνες του φοράει για μια ακόμη φορά την τήβεννο του δικαστή για να καταδικάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για “κλίμα ζόφου”.

“Εμείς θα σας απαντάμε πολιτικά. Να σας πω τι είναι εκτσογλανισμός, είναι όταν η κοινωνία μας αισθάνεται σήμερα σε αυτόν τον τόπο ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη”, τόνισε και αναφέρθηκε στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. “Γιατί όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, όταν είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών περιβάλλεσαι από ασυλία, ακόμα κι αν είσαι βιαστής ανηλίκων, όπως ο εκλεκτός σας για το Εθνικό Θέατρο που τώρα θα μας κουνάει το δάκτυλο, ελεύθερος πια, ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του”.

Μίλησε για την υπόθεση των κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, την έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου, τη “λεηλασία των νοικοκυριών” και την “αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας”. “Εκτσογλανισμός είναι όταν δεν έχει να πληρώσει ο μέσος φορολογούμενος Έλληνας, αλλά εσείς ανέχεστε τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια”, συμπλήρωσε.

“Παρωχημένο” το “νεοφιλελεύθερο όραμα” της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

“Στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται όχι ένας άνθρωπος που είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά κυρίως που είναι αλαζόνας, κυνικός, διχαστικός” υπογράμμισε, περνώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους στο θέμα της σημερινής συζήτησης για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τον κατηγόρησε για “πρωτοφανή αναθεώρηση της ιστορίας”, υποστηρίζοντας ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε, ισχυρίστηκε πως η αντίσταση του Πολυτεχνείου στη Χούντα ήταν ένας “μύθος”, πάνω στον οποίο “οικοδομήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο”. Κάλεσε, δε, τόσο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρουν ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτή τη δήλωση. “Η μετάλλαξη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά δεν θα γίνει μετάλλαξη της δημοκρατίας και του δημόσιου πανεπιστημίου”, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι “η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η ύψιστη ιδεολογική μάχη”, τονίζοντας πως αντιπαρατάσσονται στη μάχη αυτή από τη μια “η συμμαχία κυβέρνησης και κερδοσκόπων της Παιδείας, με ένα όργιο συκοφαντίας του δημόσιου πανεπιστημίου” και από την άλλη, όχι μόνο η Αριστερά και η αντιπολίτευση, αλλά “ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα”. “Η αλαζονεία της απόλυτης αλήθειας του αρχηγού σας είναι φαίνεται μεταδοτική”, ανέφερε ενώ σχολίασε πως η νυν υπουργός Παιδείας όπως και ο πρωθυπουργός “δεν το έχουν ζήσει κιόλας το δημόσιο πανεπιστήμιο“.

«”Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού”, είπε και κάλεσε την κυρία Κεραμέως να αντιληφθεί πως είναι υπουργός Παιδείας “όλων των παιδιών του ελληνικού λαού και όχι υπουργός του κολεγίου από το οποίο αποφοίτησε”. “Γιατί η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Σε αυτό το περιβάλλον που ορίζει ο φανατισμός σας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, και η προσήλωσή σας στην κερδοσκοπία της παιδείας, λογικό είναι να αποφεύγετε τα πραγματικά προβλήματα”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι θέλει “να επιδεινώσει τα προβλήματα, γκρεμίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

Διερωτήθηκε κατά πόσο τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Παιδεία ήταν πετυχημένα για να απαντήσει ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έμειναν εκτός πανεπιστημίων και “βορά των κολεγίων” πάνω από 40.000 νέες και νέοι, ότι μπήκε η αστυνομία στα πανεπιστήμια “αντί να πάνε στις γειτονιές” και θεσπίστηκαν “δυσβάσταχτα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά”, καταργώντας τη δωρεάν Παιδεία.

Επιπλέον, στηλίτευσε ως “παρωχημένο” το “νεοφιλελεύθερο όραμα” της κυβέρνησης να φτιάξει “ένα πανεπιστήμιο που θα μοιάζει πιο πολύ με ανώνυμη εταιρεία”, δηλαδή “να δίνουν κατακερματισμένα πτυχία, μερική κατάρτιση, εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις”.

“Εσείς δεν θέλετε λοιπόν τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την εργασία. Θέλετε την αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν. Θέλετε την αποσύνδεση της γνώσης από τα επαγγελματικά δικαιώματα”, είπε, παραθέτοντας στοιχεία της έκθεσης της Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού και τη Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας που δείχνουν πως ο διάστημα 2020-2021, 111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική σε επιμέρους κομμάτια του νομοσχεδίου, που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία “μιας υπερσυγκεντρωτικής και ολιγαρχικής δομής διοίκησης”, την απουσία δέσμευσης επαρκούς χρηματοδότησης, την πολυδιάσπαση των προγραμμάτων και την αύξηση των διδάκτρων.

“Η πληθώρα προγραμμάτων σπουδών, η πολυδιάσπαση και η επιλογή σας να μην αναπληρώνετε τις θέσεις που μένουν κενές, οδηγεί νομοτελειακά σε πανεπιστήμια συμβασιούχων καθηγητών”, σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέσει στη κρίση του ελληνικού λαού, στις επερχόμενες εκλογές την κατάργησή του.

“Δέσμευσή μας επίσης είναι να ανοίξουμε έναν δρόμο όπου όλα τα παιδιά που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας. Χωρίς φραγμούς. Χωρίς ΕΒΕ. Χωρίς να τους δίνουμε βορά στα κολέγια“, υπογράμμισε και αναφέρθηκε και πάλι στη γενικότερη “ιδεολογική μάχη” που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορά το “δημόσιο συμφέρον και τον ρόλο του κράτους”, μέρος της οποίας είναι και η Παιδεία.

“Η δική σας αντίληψη, σε όλα τα πεδία, θέλει το κράτος στην καλύτερη περίπτωση διαιτητή, στη χειρότερη προστάτη των επιμέρους ιδιωτικών συμφερόντων. Η επίθεση, λοιπόν, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι μέρος αυτής της μάχης. Και σε αυτή τη μάχη, είμαστε απέναντι“, τόνισε, βάζοντας από τη μία τη ΝΔ “με σύμμαχο τα μεγάλα συμφέροντα” και από την άλλη “το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία”.

Κατέληξε, δε, δηλώνοντας πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα είναι παρούσα στην ψηφοφορία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ