Αλέξης Τσίπρας: Οι «6+1 προϋποθέσεις εθνικής στρατηγικής» – Άρθρο για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική

Αλέξης Τσίπρας

Την προσοχή του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην σύνοδο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση ΑΟΖ στρέφει ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η πρωτοβουλία ή η παρότρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι υπό προϋποθέσεις αξιοποιήσιμη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός διαμορφώνει έξι βασικούς άξονες για μία εθνική στρατηγική:

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα νερά στα οποία πλέουμε αχαρτογράφητα. Απαιτείται σχέδιο και στρατηγική. Δεν υπάρχει περιθώριο για επικοινωνιακούς χειρισμούς ούτε για μικροκομματικούς υπολογισμούς».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ εξάντλησε τον χρόνο. Αξιοποίησε προεκλογικά τους υψηλούς τόνους για εκλογικό όφελος, χωρίς όμως εθνική στρατηγική και πυξίδα, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Κάποια στιγμή όμως το πρόβλημα σε συναντά, χωρίς να το επιλέξεις και κυρίως χωρίς να μπορείς να το αποφεύγεις. Και τότε, χωρίς πυξίδα, κινδυνεύεις να ρίξεις τη χώρα στα βράχια. Ας κάνουμε, έστω και τώρα, ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Exit mobile version