Αλεξιάδης: Χρειάζονται ρυθμίσεις για να ανταποκρίνονται οι πολίτες

«Ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και  νομίζω ότι έχει αρχίσει, πλέον, η ροή καλών ειδήσεων», δήλωσε σχετικά με τα δημοσιεύματα για την πρόταση του ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Νομίζω ότι η πιο σημαντική είδηση της ημέρας είναι αυτό που γίνεται σήμερα με τον αγωγό και την παρουσία του Πρωθυπουργού, που σηματοδοτεί μία καινούρια περίοδο για τη χώρα», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφορικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε, πρωτίστως, την ανάγκη δήλωσης ενός ακατάσχετου λογαριασμού από τους πολίτες, σημειώνοντας πως η άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, δεν ισχύει και υπενθύμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να το δηλώσουν στο TAXIS.

«Υπάρχει σχετική εγκύκλιος που έχει βγει εδώ και μήνες. Θα πρέπει όσοι έχουν προβλήματα να επικοινωνούν με τις εφορίες τους για να λύνονται αυτά τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, εκεί έχουμε δυστυχώς μία πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσουμε τελείως τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με λογική και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όσο μπορούμε καλύτερα, αλλά η πίεση είναι συγκεκριμένη», ανέφερε ο κ.Αλεξιάδης.

«Το να βγάζεις τον φορολογούμενο ή μία επιχείρηση εκτός ρύθμισης, όταν δεν μπορεί να πληρώσει, γιατί είναι άλλο πράγμα ο κακοπληρωτής, ο μπαταχτζής, και είναι άλλο αυτός που αγωνίζεται, που αν τον βγάλεις για διάφορους λόγους, τυπικούς και άκαμπτους λόγους, θα έχεις κόστος και εσύ σαν Δημόσιο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ότι πρέπει να έχουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις που να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται στα φορολογικά βάρη. Αν μία επιχείρηση μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον μήνα και εμείς την πιέζουμε να δίνει 1200, θα βγει εκτός ρύθμισης και δεν θα πληρώνει ούτε τα 500 ευρώ τον μήνα», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός και πρόσθεσε, «Προσπαθούμε κι εμείς με τα δεδομένα που έχουμε, αλλά το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο  είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο».

Για τα φορολογικά μέτρα ο κ. Αλεξιάδης τόνισε: «Πρέπει να δούμε λίγο γιατί έρχονται αυτά τα μέτρα, διότι αν δούμε μόνο αυτά τα μέτρα, θα χάσουμε το δάσος που κρύβεται από πίσω», και πρόσθεσε: «Αυτά τα μέτρα έρχονται σαν μία πολιτική αναγκαιότητα, σε μια πολιτική συνέχεια της συμφωνίας του καλοκαιριού και σαν μια αναγκαιότητα να τελειώσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, να κάνουμε το βήμα για το χρέος και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για το χρέος. Δεν ξύπνησε κάποιο πρωί η κυβέρνηση και είπε «να πάω να αυξήσω την έμμεση φορολογία». Είναι μία αναγκαιότητα αυτό που κάνουμε και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικά».

Αναφορικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Εδώ πρέπει να δούμε, και σε αυτό το θέμα, υπήρχε άλλη λύση; Διότι, αυτό τι λέει; Ότι αν δεν μπορούμε να πιάνουμε κάποιους στόχους, εμείς θεωρούμε ότι θα τους πιάνουμε και δεν θα χρειάζεται ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να κάνουμε αυτόματη περικοπή κάποιων δαπανών. Εάν συμφωνήσουμε όλοι στην κοινή λογική, ότι πρέπει να μην έχουμε προϋπολογισμούς που να δημιουργούν ελλείμματα, πρέπει να βρούμε κάποια διαδικασία. Υπήρχε κάτι καλύτερο να γίνει; Κατά τη γνώμη μου, όχι, και μακάρι να εμφανιστεί».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

 

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Τα στοιχεία εκδικούνται τον ΣΥΡΙΖΑ

Εγκαίνια σήμερα για τον αγωγό TAP με την παρουσία του Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ