Αγρότες αποδοκίμασαν την Βαγενά στο Κιλελέρ – ΒΙΝΤΕΟ

«Επεισοδιακά» εξελίχθηκε ο σημερινός εορτασμός στο Κιλελέρ, της επετείου των 106 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών.

Οι αγρότες που παρέστησαν, προερχόμενοι οι περισσότεροι από το μπλόκο των Τεμπών, πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχαν τοποθετήσει συμβολικά 10 τρακτέρ πίσω από τον χώρο του «μνημείου του Αγρότη».

Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, η οποία παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, άρχισαν να κορνάρουν, με ένα μάλιστα από τα τρακτέρ να προωθείται δίπλα ακριβώς στο μνημείο με αποτέλεσμα να μην την αφήνουν να μιλήσει. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη και επανειλημμένη αντίδραση της κ Βαγενά, η οποία ζήτησε την προστασία της Περιφερείας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ που συνδιοργάνωναν την εκδήλωση, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να παρεμβαίνει δύο φορές προς τους αγρότες ζητώντας τους να χαμηλώσουν τους τόνους αλλά οι ίδιοι επέμειναν, ζητώντας από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης να μην μιλήσει.

Η κ. Βαγενά που κατάφερε να ολοκληρώσει την ομιλία της υπερασπιζόμενη το έργο της κυβέρνησης ανέφερε ότι κάνει έναν μεγάλο αγώνα και αν δε τα καταφέρει υπάρχει και άλλη λύση «ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης που ετοιμάζονται να τον φέρουν». Δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στην εκδήλωση, βουλευτή και πρώην υπουργού Κων. Σκρέκα, ο οποίος κατηγόρησε την κ Βαγενά ότι μετέτρεψε την εκδήλωση σε θέατρο.

Μετά την ομιλία της η κ. Βαγενά δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν άνανδρο και ανήθικο και δεν τιμά ούτε τους διοργανωτές ούτε τους αγρότες.

Νωρίτερα λαμβάνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νικ. Παυλονάσιος, τόνισε ότι θα έπρεπε στην επέτειο του Κιλελέρ να βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος με την απουσία του έδειξε ότι απαξίωσε την επέτειο, μια παρατήρηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ Βαγενά.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος συνεταιριστικών οργανώσεων Ευάγγ. Παπαγιαννούλης που πήρε τον λόγο ζήτησε από την κ. Βαγενά να μην διαβάσει το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κάτι που η ίδια δεν έπραξε και όπως ανέφερε όταν ξεκίνησε την ομιλία, ήταν ένας «λόγος από καρδιάς».

Καθώς ο φετινός επίσημος εορτασμός του Κιλελέρ δεν απέχει πολύ από την μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από 40 μέρες που οι αγρότες έμειναν στους δρόμους, οι εκπρόσωποι τους που πήραν τον λόγο υπενθύμισαν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα που έθεσαν και με τις κινητοποιήσεις τους. Δηλαδή την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και προειδοποίησαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ενώ κάλεσαν και από το Κιλελέρ τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να κατεβούν μαζικά στην Αθήνα όταν κατατεθεί το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επέτειος δεν είναι «πασαρέλα λόγων» και ότι καλούνται όλοι να πάρουν ένα όρκο τιμής για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με όλες τους τις δυνάμεις. Όπως υπογράμμισε η λύση είναι μία: Να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μία επανεκκίνηση με διαδικασίες παραγωγής και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί το ίδιο υφεσιακό μοντέλο τότε αυτό οδηγεί στον γκρεμό. «Η παραγωγή και η κτηνοτροφία μειώνονται επικίνδυνα και αυτό σημαίνει ότι χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας δε αναφορά στο προσφυγικό, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες απέδειξαν τον ανθρωπισμό τους αλλά δεν είναι τα «κορόιδα της Ευρώπης» και η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα «εδώ και τώρα» για το προσφυγικό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές του νομού ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους, δήμαρχοι και λοιποί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των αγροτών και των στρατιωτικών αρχών. Άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών.

 

 

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αποδοκίμασαν τη Βαγενά οι αγρότες στο Κιλελέρ – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ