Αγώνας μέχρι το…πρωτογενές πλεόνασμα

Αγώνας μέχρι το…πρωτογενές πλεόνασμα

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να αποφύγει το ατύχημα και να αντέξει ως την άνοιξη, οπότε και ελπίζει με το πρωτογενές πλεόνασμα και το μοίρασμα 540 εκατ. ευρώ σε μερικές ευαίσθητες ομάδες και με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει με την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, που έφεραν τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα και άφησαν την πλειοψηφία με 153 βουλευτές και με αυτούς όχι σταθερούς – δείτε το παράδειγμα του Απόστολου Κακλαμάνη που, λόγω ασθενείας, απέφυγε να παραστεί στην ψηφοφορία, ενώ την επομένη μετέβη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ όπου και έλαβε το λόγο.

Πρώτα απ’ όλα, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα βαρύνει το κλίμα σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Άλλωστε, το κόστος από την επιλογή να μην μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, παρά τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και οι παλινωδίες των αρμοδίων υπουργών ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν, εκτιμάται ως τεράστιο.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, τα μνημονιακά μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 50% (ίσως και άνω του 60%), αλλά και ο υπολογισμός από τη δημοσιονομική επίπτωση που έχει η μονομερής νομοθέτηση για προϋπολογισμό, φόρο ακινήτων, ΦΠΑ στην εστίαση κοκ. Στόχος ασφαλώς είναι να μην πιεστεί η κυβέρνηση για λήψη νέων μέτρων και να μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τον Απρίλιο, ώστε να συνυπολογιστεί το ύψος των νέων μέτρων με τα νέα νούμερα που θα προκύψουν από την απομείωση του ελληνικού χρέους – απόφαση που θα ληφθεί το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση ελπίζει να φθάσει ως τον Απρίλιο χωρίς ατύχημα, πολώνοντας στα άκρα το πολιτικό κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί να σταθμίσει την κατάσταση, ακόμα και για το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης τον Μάιο με τις ευρωεκλογές. Πολύ περισσότερο που τα «κόκκινα χαλιά» της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρονται – τα μάλα – για πολιτική και… επικοινωνιακή ενημέρωση!

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ