«Αγαπητέ φίλε Κώστα» – Η τηλεφωνική επικοινωνία Φλώρου – Cavoli

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε με τον Ανώτατο Διοικητή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και την διαπροσωπική σχέση των «δύο», η οποία έχει φέρει πολλά απτά αποτελέσματα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Αγαπητέ φίλε Κώστα» ήταν η προσφώνηση προς τον Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General Christopher G. Cavoli κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Οι δύο άνδρες, εκτός από εκφραστές των άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν και προσωπική φιλία, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά στις πρόσφατες πυρκαγιές, οπότε οι ΗΠΑ διέθεσαν άμεσα 3 στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk με πυροσβεστικούς κάδους.

Φλώρος Cavoli

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον General Cavoli για την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας προς την Χώρα μας, με την διάθεση Ελικοπτέρων στην κατάσβεση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο, σε συνέχεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τις επίσημες επισκέψεις του General Christopher G. Cavoli στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2022 αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τον Απρίλιο 2023.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερό της επίπεδο, καθώς και στην αμοιβαία πρόθεση της περαιτέρω αναβάθμισής της.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α. και τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) καθώς και τα πλοία συνοδείας του, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επισήμανε την συνεχή παροχή Ελληνικών Ναυτικών Μονάδων ως συνοδεία της Δύναμης Κρούσης Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων κατά τον πλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ