Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ

Όλα είναι έτοιμα για τον αυριανό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι κάλπες θα στηθούν σε έξι περιφέρειες και σε 84 δήμους.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή των ψηφοδελτίων, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου.

Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

Στα εκλογικά τμήματα εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων για την ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ

Όπως την περασμένη Κυριακή, έτσι και αύριο (15/10) θα βρίσκονται επί ποδός, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, περίπου 230 εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να διευκολύνουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα των ατόμων με αναπηρία, με κινητικές δυσκολίες, αλλά και ηλικιωμένων, καθώς και εγκύων, που θα προσέλθουν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να αποφευχθεί η αναμονή ή οποιαδήποτε πρόκληση ταλαιπωρίας. Θα βρίσκονται στα 121 σχολικά συγκροτήματα του δήμου από το άνοιγμα της κάλπης έως το κλείσιμο, θα φορούν διακριτικά, που θα υποδηλώνουν την αποστολή τους και θα οδηγούν τα άτομα με ανάγκη είτε στις αίθουσες που διαθέτουν ράμπες και αναβατόρια, είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για τη διευκόλυνσή τους.

 

Η διαδικασία οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Αθηναίων στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Μάλιστα μεταξύ αυτών των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στην προσέλευση ΑμεΑ στα εκλογικά τμήματα της Αθήνας, γεγονός που αποδίδεται στο ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να ασκήσουν ευκολότερα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν είτε ο/η δικαστικός αντιπρόσωπος, είτε ο/η συνοδός του εκλογέα παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Στο εκλογικό τμήμα και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται η είσοδος σκύλων-οδηγών ατόμων με αναπηρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ