Άδωνις: “Οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν”

Άδωνις: “Οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν”

Αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, εμφανίσθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο στόχος για αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα γίνει πράξη μέσα στα προσεχή δύο χρόνια, και οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν».

Όπως είπε, 73 πολυιατρεία έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού, ενώ λειτουργούν και οι 100 μονάδες, όπως είχε προγραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να καλούν για προγραμματισμό επισκέψεων στα 5ψήφια τηλεφωνικά νούμερα: 14554, 14784, 14884, 14900 και τις ώρες 7.00- 19.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός, οι πολίτες θα χρεώνονται μόνο με μία αστική μονάδα για κάθε τηλεφώνημα και θα μπορούν να κλείνουν περισσότερα από ένα ραντεβού ανά τηλεφώνημα, εφόσον το επιθυμούν.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι τα κενά που υπάρχουν σε γιατρούς, θα καλυφθούν, καταρχάς με 900 θέσεις επικουρικών ιατρών που θα τοποθετηθούν, κυρίως, σε μονάδες της περιφέρειας και των νησιών.

Το επόμενο βήμα για το υπουργείο Υγείας θα είναι η πρόσληψη 1.000 οικογενειακών γιατρών που θα αποτελέσουν βάση για το ΠΕΔΥ και θα συμβάλουν, ώστε να απεγκλωβιστούν τα νοσοκομεία από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να περιοριστούν στην τριτοβάθμια. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι προχωρά η προκήρυξη για την τοποθέτηση 700 αγροτικών ιατρών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση της προσφοράς φαρμάκων -κυρίως ογκολογικών- της φαρμακευτικής εταιρείας Roche, για τους ανασφάλιστους, είπε «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αποδεχθούμε αυτές τις προσφορές από τις ιδιωτικές εταιρείες και να τις επαινέσουμε για την πρωτοβουλία αυτή». Η ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία θα διαθέσει δωρεάν 11.500 συσκευασίες φαρμάκων, συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, σε νοσοκομεία που θα ζητήσουν, αλλά και στην τράπεζα φαρμάκων του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ.

Όσον αφορά συνολικά στο ζήτημα των ανασφάλιστων, ο Α. Γεωργιάδης τόνισε ότι σε 3 εβδομάδες, με τη βοήθεια του συστήματος “Άτλας”, θα έχει γίνει η συνολική καταγραφή των ανασφάλιστων στη χώρα, οι οποίοι εκτιμώνται από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια. Ήδη έχει καταγραφεί το 80% είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι «η κάλυψη των ανασφάλιστων αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς το κράτος καλείται να βρει λύσεις έως τον Ιούνιο».

Όπως είπε, για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 13 εκατ. ευρώ, που έχουν επιστρέψει στα ταμεία του κράτους από τα σκάνδαλα και τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ώστε να καλυφθούν τα τακτικά χειρουργεία ανασφάλιστων, καθώς τα έκτακτα καλύπτονται ούτως ή άλλως.

Σχετικά με το πεντάευρω στα νοσοκομεία και το ένα ευρώ στις συνταγές, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα καταβάλλεται από τους ανασφάλιστους, ενώ για τους ασφαλισμένους ο υπουργός υγείας είπε «ότι ίσχυε θα ισχύει».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με πιθανό ανασχηματισμό μετά τις εκλογές και φήμες για μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, ο κ. Γεωργιάδης είπε «δεν ξέρω για ποιο ανασχηματισμό μιλάτε» και προσέθεσε πως «αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμη».

Σχολιάζοντας δε τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα ξεβρακώσει την κ. Μέρκελ, εξεβρακώθη ο ίδιος από τον Ερντογάν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ