Ραντεβού με την “Ελευθερία” και για τους 25άρηδες – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Του Γιώργου Σιαδήμα,

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό όσων ανήκουν στις ηλικίες 25-29, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά κανονικά τον σχεδιασμό του για να χτιστεί όσο πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Μάλιστα, φαίνεται πως από την αρχή οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα μπορούν να κλείσουν απευθείας ραντεβού, με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 θα ανοίξει είτε την Παρασκευή 4 Ιουνίου είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η τελική απόφαση έχει να κάνει τόσο με τη συμμετοχή στις ηλικιακές κατηγορίες που έχουν ήδη ανοίξει όσο και με την παραλαβή των δόσεων μέσα στον Ιούνιο.

Εάν, δηλαδή, οι φαρμακευτικές εταιρείες τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, τότε θα «τρέξει» κανονικά και ο σχεδιασμός.

Η ηλικιακή ομάδα των 25-29 θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε όλα τα εμβόλια. Δηλαδή αυτά της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson. Το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, διατίθεται για τις ηλικίες από 30 ετών και άνω.

Η επόμενη ηλικιακή ομάδα για την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού θα είναι αυτή των 18 και άνω. Αυτό αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. Όμως, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξει η πλατφόρμα «μια και έξω» για την ομάδα 18-24 ή θα «σπάσει» σε δύο ηλικιακές ομάδες. Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους ολοκληρώνουν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό με το βλέμμα όχι μόνο στο καλοκαίρι και στην τουριστική περίοδο, αλλά και στον Σεπτέμβριο.

Τείχος ανοσίας

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι να χτιστεί τείχος ανοσίας ακόμα και στο 70% μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν κάνει όλοι το εμβόλιο από την ηλικία των 18 ετών και άνω μέχρι και τον Ιούλιο, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει αυτό το τείχος να έχει χτιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε, πέρα από την προστασία των πολιτών, να δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, που θα αφορούν είτε το νυχτερινό ωράριο είτε τις δεξιώσεις (γάμους, βαφτίσεις κ.ά.) και το πόσοι θα μπορούν να παρευρεθούν. Αυτό ισχύει ειδικά τον Αύγουστο, για τον οποίο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τον τουρισμό και τις κρατήσεις από τους ξένους τουρίστες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ