Τσιάρας στον Realfm 97,8: Ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με όλα τα άλλα

“Ήταν ένα έγκλημα αποτρόπαιο, ένα έγκλημα ειδεχθές, ένα έγκλημα που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη. Πρέπει να σας πω από τη δική μου πλευρά ότι η νομοθέτηση ειδικά του Ποινικού Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται με την ψυχολογία της στιγμής, ούτε βεβαίως μετά τον εντοπισμό κάποιων εγκλημάτων αυτού του τύπου. Πρέπει να γίνεται μέσα από έναν γενικό κανόνα και μια φιλοσοφία που πρέπει να διέπει το Ποινικό Δίκαιο και που βεβαίως ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες αρχές, που ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια είναι στην κατεύθυνση της απομείωσης των ποινών” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Όμως επειδή ουσιαστικά είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις μας όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή, με μια αδικαιολόγητη σπουδή φρόντισε να ψηφίσει έναν Ποινικό Κώδικα, που θα έπρεπε να συγκεντρώνει την παρουσία, το ενδιαφέρον και ενδεχομένως τη στήριξη όλων των κομμάτων. Ουσιαστικά από τότε και μετά προβήκαμε σε κάποιες σημειακές αλλαγές, που εξέθεταν τη χώρα μας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς και δημιουργούσαν διάφορα ζητήματα με τις ποινές για την τρομοκρατία, με διαδικαστικά θέματα της ποινικής δικαιοσύνης. Αμέσως μετά συστήσαμε την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι συνέπειες και ποια τα αποτελέσματα που παράγει. Σήμερα, έχουμε κλείσει σχεδόν τον κύκλο που είχαμε προδιαγράψει κατά τον οποίο η συγκεκριμένη επιτροπή θα έβλεπε όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως δημιουργούνται, προκειμένου να μας καταθέσει τις προτάσεις της και τις όποιες πιθανές αλλαγές για να δούμε αν υπάρχουν ζητήματα. Τώρα με βάση το συγκεκριμένο περιστατικό (σ.σ. στα Γλυκά Νερά), αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ούτως ή άλλως προϋπήρχε η σκέψη να αυστηροποιηθούν ποινές για τέτοιου είδους εγκληματικές και παραβατικές συμπεριφορές και να δούμε πού θα κινηθούμε από εκεί και πέρα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι κάθε αλλαγή τις περισσότερες φορές συμπαρασύρει και άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Προφανώς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία που διέπει τους Ποινικούς Κώδικες όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως και της Ελλάδος, όμως από την άλλη πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε και την ασφάλεια των πολιτών και να ενισχύσουμε το περί κοινού δικαίου αίσθημα, που απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές, αποτρόπαιες συμπεριφορές αναρωτιέται αν η πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων” περιέγραψε.

“Τα ειδεχθή εγκλήματα, εγκλήματα όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με όλα τα άλλα εγκλήματα και να τυγχάνουν των ευνοϊκών όρων αποφυλάκισης οι άνθρωποι που κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα. Η άποψή μου είναι ότι όλα αυτά, τα οποία θα υπάρξουν ως πλαίσιο προτάσεων, θα βρεθούν σε μια δημόσια συζήτηση και διαβούλευση” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ