Σχοινάς: Αποκλειστικά mRNA εμβόλια στην ΕΕ από το φθινόπωρο – “Έδειξε” διαπραγμάτευση μόνο με τη Pfizer

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προανήγγειλε σήμερα αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κατέστησε σαφές ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο σε εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενόψει αυτού, όπως σημείωσε ο ίδιος, de facto οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Αναφορικά με την AstraZeneca, επιβεβαίωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ακόμα και αυτό της νομικής δράσης, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», εξήγησε ο κ. Σχοινάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ