Ο εθνικισμός γυρίζει μπούμερανγκ στη συγκυβέρνηση Ερντογάν – Μπαχτσελί

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αφού μας απείλησε τον περασμένο Αύγουστο με πνιγμό στη θάλασσα και κατάποσή μας σε μορφή «μεζέ», αφού διοργάνωσε πορεία στη Σμύρνη με αίτημα την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα, δεν παρέλειψε πριν από λίγες μέρες και με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 να αναρτήσει tweet μιλώντας για ανοιχτούς λογαριασμούς και μελλοντική ρεβάνς για την «γενοκτονία σε βάρος των Τούρκων του Μοριά»…

Ο περί ου ο λόγος δεν είναι κάποιος ακραίος Τούρκος σχολιαστής περιθωριακών μεταμεσονύκτιων τηλεοπτικών εκπομπών. Πρόκειται για λόγια πού προέρχονται από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, ηγέτη του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος με τα συχνά του «γρυλίσματα» σε βάρος της χώρας μας προσπαθεί να δικαιολογεί τον τίτλο του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων που κατέχει.

Με ημεροχρονολογίες…

Ποια είναι όμως στ’ αλήθεια αυτή η ξερακιανή ανθρώπινη φιγούρα που χτυπάει το ταμπούρλο του τουρκικού εθνικισμού εντός και εκτός Τουρκίας, επηρεάζοντας καθοριστικά την εξωτερική και εσωτερική πολιτική του Ερντογάν από το 2018 που συνασπίστηκαν οι δυο τους μέχρι σήμερα; Με ποιον τρόπο ακριβώς σκέφτεται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιθετική τουρκική ατζέντα στο εξωτερικό και την αντίστοιχη αυταρχική στο εσωτερικό, προκαλώντας κυβερνητικές αποφάσεις όπως η πρόσφατη δίωξη των Κούρδων βουλευτών και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών;

Την απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την έδωσε ο ίδιος ο Μπαχτσελί στην περίφημη πλέον ομιλία του το 2009 με αφορμή την 40η επέτειο του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος. Βροντοφώναξε τότε εκστασιασμένος από την εξέδρα: «Τι είναι το 2009; Υπάρχουν δύο μηδέν, 09 είναι στα αριστερά, να απαλλαγούμε από αυτό, και επίσης να απαλλαγούμε από το μηδέν στο 20. Θα σας δώσει 29, 2 και 9. Το άθροισμα των 29, 2 και 9 είναι 40 που είναι η 40η επέτειος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος» (!). Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς γραφικό τρόπο σκέψης με τον οποίο λειτουργούν οι συνωμοσιολόγοι, όταν προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ημεροχρονολογίες προκειμένου να χτίσουν τις προφητείες τους…

Ενδεικτικό όμως της παροιμιώδους επιπολαιότητάς του είναι και το μνημειώδες σχόλιο που έκανε το 2015, όταν οι Γκρίζοι Λύκοι του, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της Κίνας, επιτέθηκαν σε Νοτιοκορεάτες τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, νομίζοντας ότι επρόκειτο για Κινέζους. Τότε ο Μπαχτσελί είχε δικαιολογήσει την πράξη τους λέγοντας το εξής απίστευτο: «Ποια είναι στ’ αλήθεια η διαφορά μεταξύ ενός Κινέζου και ενός Κορεάτη; Και οι δύο έχουν σχιστά μάτια! Δεν έχουν καμιά διαφορά…» (σ.σ. το σχετικό απόσπασμα είναι στο βίντεο).

«Ούτε χαρούμενος, ούτε ειρηνικός»

Αυτός είναι λοιπόν ο άνθρωπος που καθορίζει από κοινού με τον Ερντογάν την πολιτική της Τουρκίας… Ένας φανατισμένος σε διαρκή εθνικιστικό παροξυσμό, που δηλητηριάζει με μισαλλοδοξία τον τουρκικό λαό, γεγονός που ανάγκασε τον αυτοεξόριστο Τούρκο Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ να εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξή του την βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι στην Τουρκία προβάλλεται πλέον ως πρότυπο πολίτη «ο επιθετικός εθνικιστής…»

Κι όμως, οι Τούρκοι πολίτες που υποφέρουν από τις συνεχείς ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής λόγω της πτώσης της αξίας της λίρας, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι εθνικιστικές κορώνες του διδύμου Ερντογάν- Μπαχτσελί δεν μπορούν να θρέψουν αυτούς και τα παιδιά τους. «Δεν είμαι χαρούμενος και ειρηνικός, ούτε εγώ, ούτε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούνε, που δεν ούτε είναι ειρηνικό ούτε ευτυχισμένο…», δήλωσε ο Ορχάν Παμούκ. Το ίδιο όμως δηλώνουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες στα ελάχιστα ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γλιτώνοντας από τη λογοκρισία. «Δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν είμαι ευτυχισμένος, υποφέρουμε. Το λέω, τι να φοβηθώ; Ας με βάλουν στην ηλεκτρική καρέκλα!», ακούγεται να λέει ένας Τούρκος μαγαζάτορας, δείχνοντας ότι η πείνα αρχίζει να νικά τον φόβο των διώξεων, αλλά και ότι οι εθνικιστικές πολιτικές δεν φέρνουν ευτυχία και λύσεις στα καθημερινά ανθρώπινα προβλήματα.

Στο στόχαστρο της Ευρώπης

Κι αν στο εσωτερικό ο εθνικισμός δεν μπορεί να θρέψει ή να δώσει χαρά στους Τούρκους, στο εξωτερικό ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Η Γαλλία ήδη απαγόρευσε τους Γκρίζους Λύκους εντός της επικράτειάς της, ενώ αναμένεται να την ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δείχνουν ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχτούν στο έδαφός τους μια εγκληματική εθνικιστική οργάνωση που υποκινεί κλίμα τρομοκρατίας, μίσους και εκφοβισμού τελείως ασύμβατο βεβαίως με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο τουρκικός εθνικισμός όμως δεν δυσαρεστεί μόνο τους Ευρωπαίους. Ενοχλεί και τις ομόθρησκες με τη γείτονα χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, οι οποίες στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου των Κρατών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν απερίφραστα την τουρκική αλαζονεία και τις παρεμβάσεις της γείτονος στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών κρατών. Άπαντες πλέον στις δύο ακτές του Ατλαντικού αλλά και στη Μέση Ανατολή ενοχλούνται από τον ακραίο και αλαζονικό εθνικισμό των Τούρκων είτε το εκφράζουν επισήμως είτε όχι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.

Όσο για την αναφορά του κυρίου Μπαχτσελί περί δήθεν γενοκτονίας των Τούρκων του Μοριά, διακεκριμένοι ιστορικοί και διεθνολόγοι επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο γι’ αυτόν και την εικόνα της χώρας του να μην χρησιμοποιεί λέξεις που είναι ταυτισμένες με το γνωστό σε όλο τον κόσμο βάρβαρο παρελθόν των προγόνων του. Διότι η λέξη «γενοκτονία» έχει γραφτεί διαχρονικά αμέτρητες φορές στο ποινικό μητρώο της Τουρκίας και έχει καταντήσει συνώνυμο της τουρκικής ιστορίας, γεγονός που σύμπασα η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει αναγνωρίσει και καταδικάσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ