Πελώνη για τις δηλώσεις Κοντονή: Μείζον πολιτικό ζήτημα – Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα

«Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση τονίζοντας πως «δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».

Ολόκληρη η δήλωση της κυβερνητικής εκπρόσωπου:

«Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019 προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η τότε Κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας των καταγγελιών του πρώην Υπουργού της Κυβέρνησής του, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».

Επίθεση Κοντονή στον ΣΥΡΙΖΑ: Στίγμα και όνειδος η τροποποίηση της διάταξης για τη δωροδοκία

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της οποίας υπήρξε και μέλος, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019. Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής προσερχόμενος να καταθέσει στον πταισματοδίκη στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που επανεκκίνησε μετά τις δηλώσεις του περί «φωτογραφικής» τροποποίησης της διάταξης για την δωροδοκία χαρακτήρισε τη μετατροπή του εν λόγω αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα « στίγμα» και «όνειδος». Μάλιστα είπε ότι θα κατονομάσει και σε ποια συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε η αλλαγή. Ο πρώην υπουργός ήταν επικριτικός και για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «παροχολογία» ως «μόδα των ημερών» συνδέοντας το με τα… κρεμμύδια και τις πατάτες που δίνει ο Ερντογάν. Συγκεκριμένα, η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στον Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γι’ αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα. Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμιάς νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.

Δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνει, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.

Τρίτον εκτός από εμένα, διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών έχει μιλήσει και η Γκρεκό δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής γι’ αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή (για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ”

Σε ερώτηση για το σε ποιες υποθέσεις αναφέρεται, ο κ. Κοντονής απάντησε ότι “αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς”. Σε άλλη ερώτηση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής είπε ότι “τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ