Η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες – Τι ζητεί το Πολεμικό Ναυτικό

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Με τον Πρωθυπουργό να έχει δηλώσει ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ληφθεί απόφαση για το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού», η… ναυμαχία μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών κορυφώνεται! Πολεμικό Ναυτικό και κυβέρνηση θα πρέπει να συνθέσουν τα επιχειρησιακά «θέλω» και τα γεωπολιτικά-διπλωματικά «πρέπει» και να αποφασίσουν πού θα δώσουν το συμβόλαιο των 4 ή των 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού Στόλου.

Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, για ναυτικά προγράμματα, της Lockheed Martin, Τζόε ΝτεΠιέτρο, βρέθηκαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ναυπήγηση των MMSC θα γίνει, σύμφωνα με την πρόταση των ΗΠΑ, στην Ελλάδα και αυτό είναι το χαρτί που παίζουν πρώτα απ’ όλα. Το πλοίο που προτείνουν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από αμερικανικά ΜΜΕ, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin δηλώνει πως «τα πλοία έχουν πλέον “γράψει” πάνω από 600.000 ναυτικά μίλια. Οι χρήστες των MMSC εισπράττουν το όφελος από τα λειτουργικά σχόλια, τις αναβαθμίσεις απόδοσης και τις βελτιώσεις του προγράμματος LCS, η επεξεργασία των οποίων περνά στη γραμμή παραγωγής πριν από την παράδοση του σκάφους. Η MMSC είναι μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και ανοιχτή πλατφόρμα, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις».

Οι Γάλλοι δεν άφησαν αναπάντητη την «αμερικανική απόβαση» και έκαναν… ρελάνς με την επίσκεψη του ίδιου του αρχηγού του γαλλικού ναυτικού στην Αθήνα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ