Τσίπρας: Μεγάλη αποτυχία η διαχείριση της πανδημίας – Το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι απέτυχε στη συνολική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων για την παράταση του lockdown και την αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού.

“Η συνολική διαχείριση της πανδημίας είναι μία μεγάλη αποτυχία”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και τα νοσοκομεία της Αττικής είναι κυριολεκτικά στο “κόκκινο”. “Θα ήταν φρόνιμο και κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε, είναι ότι κάτι δεν πάει καλά”, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι έχουν περάσει 12 μήνες από την αρχή της “πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης”, αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε μπει στον πέμπτο μήνα lockdown. “Τέσσερις συνεχόμενοι μήνες με σκληρό lockdown, με SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με κλειστή την οικονομία, το λιανεμπόριο και την εστίαση, με κλειστά τα σχολεία και τι έχουμε καταφέρει; Τα νοσοκομεία μας να είναι στο ‘κόκκινο’ για τρίτη συνεχόμενη φορά”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε, “επειδή σας αρέσει διαρκώς να κάνετε συγκρίσεις με την Ευρώπη, κύριε Γεωργιάδη γνωρίζετε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει τόσο παρατεταμένο και τόσο αποτυχημένο lockdown σαν το δικό μας;”. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, “πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε μήνες lockdown. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση”.

Ανέφερε στη συνέχεια συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν πληγεί από την πανδημία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα. Στην Ισπανία, που χτυπήθηκε από την πανδημία, είπε ο κ. Τσίπρας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με αυξημένα τεστ και σε πολλές περιοχές της, η εστίαση είναι ανοικτή με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Στο Βέλγιο τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, με αυστηρούς ελέγχους και με τεστ, τόνισε. “Κάτι δεν κάνουμε καλά, κάτι δεν πάει καλά”, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της “ενώ έχει καταστραφεί” η δημόσια Υγεία και η οικονομία. “Δεν χωράει προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα”, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες.

“Αν δεν αναρωτηθείτε τι λάθος έχετε κάνει κι αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας και διαρκώς επιμένετε στην επικοινωνιακή πολιτική τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα”, πρόσθεσε. Σχολίασε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα “αυτό που απέπνεε ο πρωθυπουργός από τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις του ήταν ότι οσονούπω ανοίγουμε” και έχουμε φτάσει στο σημείο, είπε, τα νοσοκομεία στην Αττική να είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ότι ήταν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Οκτώβρη, “ξανά στο σημείο μηδέν”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στο κάλεσμα ιδιωτών γιατρών να αναλάβουν περιπτώσεις non Covid περιστατικών.

Σχολιάζοντας τα “έξυπνα μέτρα” που ανακοινώθηκαν χθες και ειδικά τις αλλαγές στα sms για τις μετακινήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ειδικά για τον κωδικό 6 που αφορά στη σωματική άσκηση, ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτράπηκαν “όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας”.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στον κωδικό 4, μίλησε για “το περιβόητο γλέντι στην Ικαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη” και για την απάντηση του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, κάνοντας λόγο για την “πιο καραμπινάτη παραβίαση μέτρων, που την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός”. “Μα δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ