Τσίπρας για Μητσοτάκη: Έχει μολυνθεί από την πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια, της αλαζονείας της εξουσίας

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την πίστη του ότι ο πρωθυπουργός “έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια, την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας”, με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι για δεύτερη φορά “υποπίπτει σε ένα ατόπημα” και διευκρίνισε πως “διότι εάν ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που ο ίδιος εξαγγέλλει, δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό”.

Έκανε λόγο για “σκάνδαλο” αναφορικά με την “αποκρουστική εικόνα” στην Ικαρία και καταλόγισε ευθύνες στο επιτελείο της ΝΔ για τον τρόπο που επιχείρησε επικοινωνιακά να το διαχειριστεί. “Με προσπάθεια να πάει στα χαμηλά στα μέσα ενημέρωσης, με πιέσεις, με ανακοινώσεις στην ΕΡΤ, στη δημόσια τηλεόραση στον χώρο εργασίας μην παίζετε αυτό το βίντεο, με δηλώσεις στελεχών ότι έλα μωρέ είναι τόσο δημοφιλής ο πρωθυπουργός μας που τον αγαπάνε οι πολίτες”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας την κριτική του, τόνισε πως “θα περίμενε κανείς ειλικρίνεια. Και φτάσανε και στο σημείο, ο πανικός εκεί οδηγεί, μια δική μου, όχι προφανώς εκδήλωση, εκδήλωση η οποία ήταν συνάντηση με φορείς, με την παρουσία δημοσιογράφων και καμερών. Δεν ήταν κανένα γεύμα, για να πούνε ότι έλα μωρέ το ίδιο είμαστε όλοι”.

Όπως είπε, “το θέμα δεν είναι αν ο κ. Μητσοτάκης εν πάση περιπτώσει κάποιες φορές βρίσκεται, όπως όλοι οι άνθρωποι, πιστεύω, σε κάποιες στιγμές χαλαρότητας ή ανεμελιάς, όπως είπε” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “εδώ δεν πρόκειται περί ανεμελιάς. Εδώ δεν πρόκειται περί λάθους”.

Εξήγησε ότι “ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται περί αλαζονείας. Και εάν θέλετε, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στις εικόνες αυτές στην Ικαρία δεν ήταν το γεγονός αυτό καθεαυτό, ότι την ώρα που βάζεις, εξαγγέλλεις μέτρα σκληρά, που απαγορεύεις από τους πολίτες να κυκλοφορούν και να περπατάνε μετά τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα εκείνη εσύ αποφασίζεις με 30 νοματαίους να κάτσεις να φας ενώ τα εστιατόρια είναι κλειστά και σε βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ξέρει ότι δεν μπορεί να το ανοίξει το εστιατόριό του γιατί απαγορεύεται. Στο δικό του εστιατόριο κολλάει και στο μπαλκόνι του βουλευτή δεν κολλάει”.

Αναφέρθηκε όμως και συνολικά στην εικόνα την οποία εκπέμπει ο πρωθυπουργός και που, όπως υποστήριξε, “δίνει την αίσθηση σε όλους μας ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. Αυτές οι μουσικές, οι τσαμπούνες με τα παραδοσιακά τραγούδια, το γλέντι αυτό, τι ακριβώς γιορτάζανε; Δηλαδή εσείς που την είδατε αυτή την εικόνα, εγώ φεύγω από το κομμάτι που αφορά καθαρά την τήρηση των μέτρων, τι ακριβώς γιορτάζανε; Τους 6.000 νεκρούς γιορτάζανε; Τους χιλιάδες ανθρώπους μας που θρηνούν; Τους εκατοντάδες που έχουμε σήμερα στην εντατική; Ή την αγωνία του μέσου πολίτη μη νοσήσει; Τι κάνει ακριβώς ο πρωθυπουργός αυτή την ώρα; Κάνει μια περιοδεία προεκλογικού χαρακτήρα και καλείς ή αφήνει τους συνεργάτες του να κάνουν τέτοιου είδους υποδοχή με τσαμπούνες και βιολιά;”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Επέρριψε ευθύνες, επίσης, στον πρωθυπουργό λέγοντας πως “έχω περάσει απ’ αυτή τη θέση, δεν τα ελέγχεις όλα, αλλά οφείλεις να έχεις το κριτήριο και ν’ αντιληφθείς και να πεις «παιδιά κόφτε το, δεν χρειάζεται να πάμε 50 άτομα να φάμε, δε χρειάζεται να τρώμε με βιολιά και με τσαμπούνες, σε μια περίοδο που ο μέσος πολίτης αισθάνεται αυτή τη θλίψη, την κατάθλιψη θα έλεγα. Μπορεί να πει ένα «φτάνει, κόφτε το»”.

Το σημαντικότερο, όμως, “που μπορεί κανείς να του χρεώσει”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας είναι “ότι δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο” και αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών: “Όταν ένας πρωθυπουργός έρχεται στη Βουλή και εξαγγέλλει ότι θα αυξήσει το πρόστιμο από 300 ευρώ σε 500, για να αναθερμάνει την οικονομία, τότε είναι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει εικόνα ούτε της οικονομίας ούτε της δυσκολίας που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Διότι προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι τα 500 ευρώ για κάποιον συμπολίτη μας που μπορεί και τυχαία να φάει ένα πρόστιμο, διότι άργησε μισή ώρα, είναι το εισόδημα της οικογένειάς του για έναν ολόκληρο μήνα. Ή όταν βγαίνει σ’ ένα ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, αν δεν κάνω λάθος όχι ευρωπαϊκό, αμερικανικό δίκτυο και λέει ότι η οικονομία θα επανακάμψει ραγδαία, διότι αυτή τη στιγμή οι Έλληνες αποταμιεύουν. Μα ποιοι Έλληνες αποταμιεύουν, κ. Σρόιτερ; Αυτοί οι οποίοι πήγαν στο Ντουμπάι για χριστουγεννιάτικες διακοπές και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα μπουζούκια ή να κάνουν την καλή ζωή και να πάνε να κάνουν σκι, μπορεί να αποταμιεύουν. Ο μέσος πολίτης τούτη την ώρα που ζει σε τεράστιες δυσκολίες και υπό το άγχος της απώλειας την επόμενη μέρα, ο ελεύθερος επαγγελματίας που δεν δουλεύει, που δεν έχει τζίρο, αποταμιεύει; Ή, η άλλη δήλωση που έκανε, που μας είπε ότι κατανοεί πως υπάρχουν πολλοί Έλληνες οι οποίοι είναι εξαρτημένοι απ’ τον μισθό τους”.

“Το σημαντικότερο λοιπόν για το οποίο εγώ θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη, είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με αλαζονεία και με έλλειμμα ενσυναίσθησης, που δεν κατανοεί τον πόνο και τη δυσκολία που βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης. Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικό από το αν πήρε μια σωστή ή μια λάθος απόφαση”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε για τις συγκεντρώσεις εν μέσω κορονοϊού

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προτρέπει πολίτες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις, εν μέσω της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “απλά γελάω διότι αντί να βγει και να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές, που κατά τα άλλα είναι συμπαθής, συμπαθέστερος από τον προηγούμενο εν πάση περιπτώσει, ότι ήταν ατόπημα αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και κακώς το έκανε, δεν θα το ξανακάνει, βγήκε κει μας είπε «ναι, αλλά κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους», θυμάστε το ανέκδοτο το παλιό; «Ναι, αλλά κι εσείς πηγαίνετε σε συγκεντρώσεις»”.

Ξεκαθάρισε ότι “οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία” και συμπλήρωσε πως “δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν δέχεται “το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως “βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Διότι εδώ, κοιτάξτε, είναι άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι κάθε χρόνο, δεν την έφερε η κυβέρνηση, κάθε χρόνο είναι και είπαμε κι εμείς πρώτοι, «παιδιά κοιτάξτε, φέτος να κάνουμε λίγο διαφορετικά, να μην κάνουμε διαδήλωση γιατί ενέχει το ρίσκο να υπάρξει διάδοση του ιού». Και πήγαμε 20 άνθρωποι με αποστάσεις στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και καταθέσαμε ένα στεφάνι. Είναι άλλο αυτό λοιπόν, να είναι μια επετειακή εκδήλωση που παίρνουν την πολιτική ευθύνη οι οργανωτές και είναι άλλο όταν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να νομοθετήσει με προκλητικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση, διάλογο, ζητήματα που εγείρουν αντιστάσεις”.

Άρα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, “ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη”.

Το lockdown μέσα στο lockdown είναι επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha έγινε πριν την ανακοίνωση του νέου lockdown στην Αττική. Σχολιάζοντας, ωστόσο, τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “για πρώτη φορά εγώ σήμερα άκουσα τον υπουργό Υγείας να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση”.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Τσίπρας, “εάν σήμερα η κυβερνητική απόφαση είναι για ένα νέο lockdown μέσα στο lockdown, νομίζω ότι, πέρα από την ανησυχία όλων μας για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται αυτό που λένε όλο αυτό το διάστημα: ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία”.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “σε όλο τον δυτικό κόσμο βρισκόμαστε σε μια κατάσταση η οποία δεν διακρίνεται από την ιδιαίτερη επιτυχία της”, ωστόσο τόνισε πως “η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει προκειμένου να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος”.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το “τι ακριβώς έκανε όλο αυτό το διάστημα για να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του ιού στις εστίες μετάδοσης; Τι ακριβώς έκανε για να αραιώσει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Στο μετρό και στα λεωφορεία; Στους εργασιακούς χώρους; Στα σχολεία;” και συμπλήρωσε: “Όχι μόνο δεν έκανε κάτι, αλλά αντιθέτως μας καθησύχαζε. Μάλιστα, πολλές φορές επικαλούνταν τους επιστήμονες και την ανυπαρξία των επιστημονικών μελετών, για να μας πουν μην ανησυχείτε, δεν κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν κολλάει στα λεωφορεία. Δεν κολλάει στο μετρό. Δεν κολλάει στα σχολεία. Αυτό μας έλεγαν μέχρι χθες. Βρισκόμαστε εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου. Οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν βάση μιας εικόνας την οποία διαμορφώνουν. Το ερώτημα είναι αυτή η εικόνα την οποία διαμορφώνουν είναι η αληθινή εικόνα;”.

Εξηγώντας τι εννοεί με τα περί “αληθινής εικόνας”, ο κ. Τσίπρας είπε πως “ισχυρίζομαι ότι ο αριθμός των τεστ, των μοριακών τεστ που διεξάγονται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται προκειμένου να διαμορφώνεται μια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα, ώστε οι επιστήμονες να παίρνουν αποφάσεις με βάση την πραγματική εικόνα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα” και ότι “δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης. Όταν αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται μαζικά τεστ. Στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι δεν ισχύει αυτό που μας λέγανε αρχικά ότι δεν κολλάει στα σχολεία. Έχω και ιδίαν πείρα. Όλοι που έχουνε παιδιά πάρα πολλοί έχουνε ακούσει, ότι εάν όχι τα δικά τους τα παιδιά, άλλοι συμμαθητές τους, πολλά τμήματα έχουν κλείσει κατά καιρούς. Ευτυχώς τα παιδιά δεν κολλάνε βαριά, περνάνε ελαφρύτερα. Δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ούτε εκεί γίνονται μαζικά τεστ. Ούτε εκεί πάρθηκαν κάποια ουσιαστικά μέτρα. Επίσης, στις δομές όπου είναι άνθρωποι, συμπολίτες μας υψηλής επικινδυνότητας. Στις δομές, στα γηροκομεία, ή στις δομές των μεταναστών, στις κλειστές δομές”.

Ο ίδιος επανέλαβε την αναγκαιότητα “να αλλάξει ο σχεδιασμός, να αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας” και “να διπλασιαστούν, να τριπλασιαστούν τα τεστ, να μην γίνονται σαν να είναι λοταρία σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, να πηγαίνει κάποιος να δηλώνει. Να γίνονται στοχευμένα, εκεί όπου υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν κρούσματα. Αυτό το οποίο εισηγούμαι και το εισηγούμαι εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι το ζήτημα ότι δεν είναι αν θα κλείσουν τα σχολεία για να ξανανοίξουν όπως έκλεισαν, αλλά όταν θα ανοίξουν με το καλό, να ανοίξουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, με μέτρα προστασίας σοβαρά, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία, όπου ο κάθε μαθητής κάθεται στο δικό του θρανίο, ή με πλεξιγκλάς. Αυτό που εισηγούμαι είναι ότι επιτέλους δεν μπορεί να αφήνουμε τους εργαζόμενους στη μοίρα τους”.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε “μια πολύ σπουδαία ιταλική ταινία για την εργατική τάξη που πηγαίνει στον παράδεισο”, λέγοντας πως “το ελληνικό ριμέικ της θα είναι «Η μεσαία τάξη πηγαίνει στην κόλαση». Κατευθείαν, όχι στον παράδεισο”.

Όπως εξήγησε, “αυτό που θεωρώ ότι συμβαίνει με αφορμή την πανδημία είναι μια μεγάλη αναδιάταξη και στην αγορά εργασίας και στην αγορά. Μια αναδιάρθρωση στην αγορά πολύ πολύ μεγάλη. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο, μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και 2 στις 3 να έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης το επόμενο διάστημα. Πώς αντιμετωπίζεται όλο αυτό: Αν μπορείς να αντιμετωπισθεί by the book που λένε, δηλαδή με μια λογική ότι θα κάνουμε αυτά τα οποία ορίζουν τα βιβλία ή όπως κάναμε σε μια προηγούμενη κατάσταση, που δεν έχει όμως τον βαθμό δυσκολίας της σημερινής, πιστέψτε με, δεν θα αντιμετωπισθεί. Αν κάποιοι θέλουν να μην αντιμετωπισθεί διότι θεωρούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, τα λένε δημόσια αυτά, δεν τους κατηγορώ, τότε εντάξει, να βγουν να το πουν όμως, μη λένε ότι έφταιγε η πανδημία”.

Υπογράμμισε ότι “σε αυτές τις συνθήκες, μέχρι τέλος του 2020, είχαν συσσωρευτεί 6 δισ. χρέη από αρχές Μαρτίου του 2020 μέχρι τέλος του χρόνου, σε περίοδο πανδημίας, πανδημικό χρέος δηλαδή, 6 δισ. στο δημόσιο, 12 δισ. στις τράπεζες. Αυτό το χρέος, λοιπόν, είναι τεράστιο μέγεθος για 8-9 μήνες. Και αν δεν βρεθεί ένας ριζικός τρόπος απομείωσής του, τότε όχι μόνο ούτε οι τράπεζες ούτε το δημόσιο θα πάρουν τίποτε πίσω διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αλλά θα υπονομεύσουμε την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας για το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Διότι όταν έχεις μια οικονομία επιβαρυμένη, βουλιαγμένη στα χρέη, τότε δεν μπορείς να έχεις ούτε επενδύσεις, ούτε μια λογική νέων θέσεων εργασίας, τότε δεν μπορείς να έχεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης” και εξήγησε ότι η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει στη συνέχεια την ανάλογη πρόταση, “είναι να πάμε σε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που εμείς εφαρμόσαμε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Όχι φυσικά γενικευμένα, αλλά για το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Μια λύση που είναι συνδυασμός πάρα πολύ μεγάλων δόσεων, 120 δόσεις είχαμε κάνει τότε, αλλά και διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους. Δηλαδή αν δεν πάμε σε μια διαγραφή που θα είναι της τάξης του 40% με 60% και 120 δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αποπληρωθεί αυτό το χρέος”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον alpha

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ