Βουλή: Ένταση ανάμεσα σε Κικίλια-Πολάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Μέχρι σήμερα όλες οι επιστημονικές κοινότητες και οι φορείς παραδέχονται ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να προσφέρει ίαση στην πανδημία του κορονοϊού. Όλες οι κλινικές μελέτες για τις θεραπείες είναι σε πειραματικό στάδιο» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση και της Μαριάννας Λάτση για την ενίσχυση των νοσοκομείων Γ. Γεννηματά και «Θεαγένειο», απαντώντας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που υποστήριξε ότι η θεραπεία με φάρμακα αντισωμάτων θα μείωνε κατά 70% το ποσοστό των θανάτων από κορονοϊό αλλά και τους βαριά ασθενείς. Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στο μέλλον για τις θεραπείες αφού πρώτα αποφασίσει σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων».

Νωρίτερα, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκανε ένα μεγάλο πολιτικό λάθος στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ποντάροντας όλα τα λεφτά της στα εμβόλια και όχι σε μια επιθετική πολιτική με ιχνηλατήσεις του κορονοϊού και φαρμακευτικές θεραπείες». Όπως υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπάρχουν πολλές θεραπείες αντισωμάτων που μπορούν να μειώσουν κατά 70% τη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν ασθενείς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ας απαντήσουν με στοιχεία, ποια άλλη χώρα αντιμετώπισε με καλύτερο τρόπο την πανδημία. Τα ημερήσια διαγνωστικά tests φθάσανε στα 35.000 είμαστε η πρώτη χώρα που έβαλε τα rapid tests», αντέτεινε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Η κατάσταση είναι σοβαρή, χρειάζεται από δω και πέρα προσοχή, σοβαρότητα, εγκράτεια και αλληλεγγύη. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα παρά μόνοι μας. Και η ελληνική κοινωνία είναι μαζί μας σε αυτή τη προσπάθεια γιατί πάνω από όλα το στοίχημα μας είναι να σώσουμε ζωές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ