Κικίλιας: Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών ενέκρινε να εμβολιαστούν κυβερνητικοί παράγοντες – ΒΙΝΤΕΟ

Τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο “Σωτηρία” του οποίου ο διοικητής μίλησε για αστοχία στον προγραμματισμό ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε πως κυβερνητικά στελέχη πήραν τη θέση των υγειονομικών στη σειρά των εμβολιασμών, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε καμία παρατυπία στην προτεραιότητα.

“Εγώ ήμουν ο πρώτος που μίλησε, εγκαινιάζοντας τους εμβολιασμούς, για ένα τεράστιο εγχείρημα που ενδεχομένως να γίνουν μικρά λάθη και αστοχίες, να τα διορθώσουμε, να δεχθούμε την κριτική. Αλλά όλα έχουν ένα μέτρο κι ένα όριο. Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. Είναι επιστήμονες, τους εμπιστεύομαι, είναι εξαιρετικοί. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στα 400.000 εμβόλια της Pfizer που έχουμε για τον Ιανουάριο. Σε ένα από τα νοσοκομεία μας προσήλθαν σε μεγαλύτερο βαθμό, αμέσως πήραν παραπάνω εμβόλια και πέντε υγειονομικοί που δεν βρέθηκαν θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί. Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες μιας μεγάλης προσπάθειας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλοι μας θα στεκόμαστε στους οποιουσδήποτε θέλουν να δημιουργήσουν θέματα μεγαλύτερα από την αναλογία την οποία θα πρέπει να σχολιάσουμε. Κι επαναλαμβάνω, την κριτική τη δέχομαι εγώ πρώτος για όλους” υπογράμμισε και επεσήμανε για τους υπουργούς που εμβολιάστηκαν πρώτοι κατά προτεραιότητα: “Είναι απόφαση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς που θα εμβολιάσουμε και μετά τα γηροκομεία και τις κλειστές δομές και μετά τις ευπαθείς ομάδες, η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έδωσε αυτήν τη δυνατότητα είναι για λόγους ασφαλείας είναι για να συνεχίσει να λειτουργεί το Κράτος και θεωρώ ότι γίνεται πολλή κουβέντα… Προβλήματα θα παρατηρηθούν” σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των εμβολίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα και την επάρκειά τους για την κάλυψη των αναγκών είπε: “Η προτεραιοποίηση όλων των χωρών του δυτικού κόσμου ξεκινά από τους υγειονομικούς. Είναι αυτοί που έδωσαν τις μάχες όλους αυτούς τους μήνες, τους τιμούν και τους εμβολιάζουν πρώτους. Στις περισσότερες χώρες έχει δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς υπαλλήλους και παράλληλα, πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα και αυτό είπαμε και όποιος έχει αμφιβολία ή αυτούς τους ήρωές μας που παλεύουν στα νοσοκομεία για μας όλους αυτούς τους μήνες θεωρεί ότι δεν πρέπει να τους εμβολιάσουμε να βγει να το πει δημοσίως. Εγώ θα τους υποστηρίζω πάντα. Είναι οι ήρωές μου… Αμέσως μετά και πριν από τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υπέργηροι και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κλειστές δομές, γηροκομεία, μονάδες φροντίδας. Και εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, στο επόμενο δεκαήμερο, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των μεγάλων σε ηλικία συμπολιτών μας και όλα αυτά συμβαίνουν μόνο με το εμβόλιο της Pfizer και μετά πάμε σ’ άλλες 400.000 δόσεις. Θυμίζω ότι 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna και μετά περιμένουμε κι άλλα δύο εμβόλια. Άρα σ αυτούς τους οποίους σπεύδουν να κάνουν κριτική για την ευρωπαϊκή κατανομή ισομερώς και βάσει πληθυσμού όλων των εμβολίων και στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια και στη μάχη που δίνουν οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους να ξαναέρθουμε σε μια κανονικότητα, προσπάθησαν πολλές φορές… Στην αρχή μας είπαν δεν έχουμε μάσκες. Μετά μας είπαν ότι δεν έχουμε ΜΕΘ. Και μάσκες είχαμε και ΜΕΘ είχαμε και το ΕΣΥ άντεξε. Μετά μας είπαν ότι λέμε ψέματα και πουλάμε εμπόριο ελπίδας, δεν θα υπάρχει εμβόλιο. Εγώ πήρα την απόφαση να πάρω το ρίσκο και ο Πρωθυπουργός με υποστήριξε δημοσίως όταν στα τέλη δημοσίως έλεγα για εμβόλια τέλος του Δεκεμβρίυο του 2020 και είνα ιεδώ τα εμβόλια”, είπε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν όσα ακούστηκαν για απευθείας συμφωνία της Γερμανίας για προμήθεια εμβολίων από την Pfizer και ότι αφορούν απλώς αναφορές ενός μέσου ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον εμβόλια, όσα της αναλογούν, από τη νέα συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για προμήθεια 100 εκατ. δόσεων εμβολίου. “Ζήτησα υπομονή και επιμονή, να πηγαίνουμε βήμα –βήμα όλοι μαζί και να περιμένουν όλοι να εμβολιαστούν με υπομονή. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο και έτσι θα πάμε στο Σχέδιο εμβολιασμού” είπε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ