Τσίπρας: Η κυβέρνηση νομοθετεί σαν τον κλέφτη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την ότι “νομοθετεί σαν τον κλέφτη” και ότι “εκμεταλλεύεται” την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο”.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι “εκμεταλλεύεται” την κατάσταση της πανδημίας και το γεγονός ότι “η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών”, για να ψηφίζει κρίσιμες παρεμβάσεις “δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσα αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Αναφέρθηκε, δε, συγκεκριμένα σε τροπολογία της “τελευταίας στιγμής” του υπουργείου Παιδείας που, όπως είπε, “εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ” με “απόφοιτους κολλεγίων” σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των Επιμελητηρίων να τους εγγράφουν.

“Έχουν βρει μια ‘φάμπρικά’ εδώ, χωρίς να ανοίγει μύτη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει “νύχτα έρχονται όλα και ψηφίζονται”, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία. “Αυτό είναι ντροπή, δεν έχει ξαναγίνει”, συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή, “πάλι αθόρυβα, χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι για να βρουν πελατεία οι ιδιοκτήτες των Κολλεγίων, έρχεται να αλλάξει μήνα Δεκέμβρη, εν μέσω πανδημίας, ξανά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανέλαβε ότι από τις 30 Νοέμβρη “έχουμε ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το κρίσιμο ζήτημα της καταγραφής δεδομένων για την πανδημία, τόσο ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκπρόσωπος της επιτροπής των επιστημόνων και να δώσουν στο Κοινοβούλιο μία εικόνα για το τι συμβαίνει και αρνείστε”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, έκανε λόγο για “ζήτημα Δημοκρατίας” και για “ζήτημα διαφάνειας” για να συμπληρώσει πως “έχετε κάνει την πανδημία ευκαιρία και για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αρνείστε τον έλεγχο δαπανών για την πανδημία” και απηύθυνε το ερώτημα: “τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές”.

Προανήγγειλε, δε ότι “θα καταθέσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας”, γιατί, όπως είπε, “η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα σε αυτόν τον τόπο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ