Χρυσοχοΐδης: Επί ΣΥΡΙΖΑ ο Κορυδαλλός δεν ήταν φυλακή – Πότε ξεκινά η ανέγερση των φυλακών στον Ασπρόπυργο

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στο ζήτημα των υποδομών ως προαπαιτούμενο για την αλλαγή της εικόνας του σωφρονιστικού συστήματος επικεντρώθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τοποθέτηση στην πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη σωφρονιστική νομοθεσία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι οι λέξεις κλειδιά για τη βελτίωση της εικόνας είναι ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη και υποδομές και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στις φυλακές.

“Πριν από δύο χρόνια είχαμε κάθε εβδομάδα δολοφονίες στον Κορυδαλλό. Ο Κορυδαλλός δεν ήταν φυλακή. Δεν έκλεινε τις ώρες που έπρεπε. Είναι αυτό ασφάλεια; Αναρωτιέμαι τι έγινε εκείνη την εποχή και τι πολιτικές ασκήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι δράσεις” είπε αρχικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας μάλιστα στη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ περί ιδεοληπτικού νομοσχεδίου το οποίο οδηγεί το σωφρονιστικό σύστημα έναν αιώνα πίσω ο Υπουργός είπε ότι αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς, και πολύ περισσότερο από ένα κόμμα το οποίο με τον νόμο Παρασκευόπουλου απελευθέρωσε 4.000 ανθρώπους σε λίγες εβδομάδες προκαλώντας τεράστια προβλήματα. “Πρόκειται για καθολική ομολογία αποτυχίας” είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο εκείνο ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αγροτικών φυλακών υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 από τις 200 αποδράσεις , οι 24 είχαν γίνει μόνο από το κατάστημα αγροτικών φυλακών στην Τίρυνθα. “Το ζήτημα των αποδράσεων και ειδικά από αγροτικές φυλακές είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Εκεί θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα υπηρετούν εκεί, ώστε όλο το σωφρονιστικό σύστημα στις συγκεκριμένες φυλακές να λειτουργεί με ασφάλεια. Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα. Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό περί ιδεοληπτικών σκοπιμοτήτων” είπε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε εκτενή αναφορά στις υποδομές τις οποίες χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση για τον ανθρωπισμό και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των κρατουμένων συμφωνώντας με την κα Γιαννάτου της Ν.Δ ότι η αξιοπρέπεια του κρατουμένου δεν πλήττεται από την κράτηση αλλά από τις συνθήκες φύλαξης. “Οι υποδομές πράγματι πάσχουν. Από την ημέρα που ήρθαμε στην εξουσία κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Βάλαμε σε λειτουργία μέρος των φυλακών Νιγρίτας που είχαν κλείσει. Τρέχουμε με τη Δράμα. Ο κ.Οικονόμου ήταν στον Ασπρόπυργος όπου θα κτιστούν οι νέες φυλακές. Άρχισε η ισοπέδωση του οικοπέδου. Πιστεύω πολύ σύντομα, το αργότερο μέχρι τέλος του άλλου χρόνου θα αρχίσει η ανέγερση των φυλακών Ασπροπύργου” είπε.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να μελετήσει εκ νέου το θέμα των αδειών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι λάθος να δίνονται άδειες ανεξαρτήτως αδικήματος , φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών: “Άκουσα με προσοχή την κα Γιαννάκου στο ζήτημα των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών. Τα κρατάω για να το συζητήσουμ娔 απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Υπουργός προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση στα Σώματα Ασφαλείας, ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διενέργεια ΕΔΕ ενώ απέκρουσε την κριτική για ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού στην Αστυνομία λέγοντας ότι όλα τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά. “Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στη ΓΑΔΑ με 50.000 υπαλλήλους είναι 50, ενώ 387 είναι πανελλαδικά σε σύνολο 55.000 αστυνομικών υπαλλήλων. Πλήρως και με ευλάβεια εφαρμόζονται όλα τα μέτρα” είπε.

Καταλήγοντας ο Υπουργός έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων λέγοντας ότι όταν ανέλαβε υπήρχαν 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκ των οποίων οι 1.500 στα νησιά. “Σήμερα στα νησιά δεν υπάρχει ούτε ένας ασυνόδευτος ανήλικος. Εγώ προσωπικά βρήκα σε πολλά κρατητήρια της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες ανήλικα. 1.500 έχουν ήδη αναχωρήσει γιατί επέδειξαν αλληλεγγύη οι χώρες Ε.Ε.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ