Πολυτεχνείο: Πολιτικές κόντρες και διχογνωμίες για την απαγόρευση συναθροίσεων

Πολιτικές συγκρούσεις και διχογνωμίες μεταξύ δικαστών και συνταγματολόγων πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια Υγεία εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Μόνο την Κυριακή σημειώθηκε το θλιβερό ρεκόρ των 71 θανάτων μέσα σε 24 ώρες με αποτέλεσμα η συζήτηση γύρω από οποιεσδήποτε συναθροίσεις να θεωρείται από πολλούς άκαιρη.

Μητσοτάκης: Είναι αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης

“Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο” τόνισε σε δήλωσή του για το Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Δευτέρας. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, “φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων”.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι “ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας”.

Τσίπρας: Να αποσυρθεί η αντισυνταγματική διάταξη και οι πολίτες να μην συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις

“Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη και τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις – Βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη απόφαση” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στο Περιστύλιο της Βουλής.

“Επικοινώνησα χθες και σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Νομίζω ότι και οι τέσσερις συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα βγήκε να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Εμείς για ακόμη μία φορά τον καλούμε να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη. Καλούμε επίσης τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ. Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης” συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: “Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς. Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου”.

Επικοινωνία Γεννηματά-Μητσοτάκη – Τι είπε με τον Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην κ. Γεννηματά για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τον εορτασμό του πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε στον Πρωθυπουργό πως ήταν λάθος χειρισμός της κυβέρνησης να πολώσει την κατάσταση και είναι ανάγκη να κλείσει άμεσα το ζήτημα. Επίσης για τη τηλεφωνική συνομιλία της κ. Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα που ολοκληρώθηκε εκείνη την ώρα, ο κ. Χρηστίδης είπε ότι εξήγησε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και επανέλαβε πως καταδικάζει την απόφαση αυταρχισμού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι κάθε κόμμα θα αποφασίσει αυτόνομα πως θα κλιμακώσει πολιτικά την αντίδραση του γι’ αυτό.

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για προσχηματικό “κάλεσμα”. “Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό, αφού ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικρομματικό όφελος” αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του

Τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, σχολιάζει το ΚΚΕ, απαντώντας πως “αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη κι αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων”.

Σύμφωνα με τον Περισσό, “ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν απ’ τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και απ’ την ύπουλη προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκαλέσει συνειρμούς ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που οργανώνεται υπεύθυνα, με τον απαραίτητο συμβολισμό που έχει φέτος, και με όλα τα μέτρα προστασίας. Μέτρα προστασίας τα οποία η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να πάρει στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους οίκους ευγηρίας κ.α, με τραγικές συνέπειες”.

Σχετικά με τις άλλες επετείους, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου, “ενημερώνουμε τον πρωθυπουργό ότι πάλι κι αυτές γιορτάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο από σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας”, σημειώνει το ΚΚΕ και καταλήγει με την επισήμανση: “Το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου! Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό και τη νεολαία!”.

Στο ΣτΕ προσέφυγε το ΜέΡΑ25 – Απορρίφθηκε το αίτημα να “παγώσει” η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Το πρωί της Δευτέρας το ΜέΡΑ25 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης της πορείας για το Πολυτεχνείο, ενώ χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 “ενώθηκαν” καταδικάζοντας με ένα κοινό κείμενο την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. περί απαγόρευσης. Πρόκειται για κείμενο του ΚΚΕ, το οποίο υιοθετείται και υπογράφεται, έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, από όλους τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από το ΜέΡΑ25 και συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς. Το πλήρες κείμενο ως εξής:

“Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση”.

Το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε για λίγους δημοσίου συμφέροντος το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, περί απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου.

Συνεπώς, θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν το πρωί αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής ενώ υπέβαλλαν και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία

Βαρουφάκης στον Realfm: Η Πρωτομαγιά και η 17η Νοέμβρη διαφέρουν από την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου

“Καλέσαμε τα μέλη μας να μείνουν σπίτι τους και να μην κατέβουν στην πορεία ακριβώς επειδή έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποφύγουμε τους συγχρωτισμούς. Ηκυβέρνηση μας πρόσφερε τη δυνατότητα να στείλουμε μια ολιγομελή αντιπροσωπεία, 9-10 άτομα, να καταθέσουμε στεφάνι στο Πολυτεχνείο μετά από ραντεβού με την αστυνομία. Αυτό που είπαμε είναι ότι έχουμε ήδη ζητήσει στο πλαίσιο του σεβασμού των μέτρων προφύλαξης για τον κορονοϊό, να μην έρθουμε για να καταθέσουμε στεφάνι, αλλά είπαμε στον κ. Χρυσοχοΐδη οι επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 με τις μάσκες και τις αποστάσεις, συμβολικά θα πορευτούμε από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπως κάναμε και την Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά και η 17η Νοέμβρη διαφέρουν από την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Είναι εξίσου σημαντικές γιορτές και επέτειοι, αλλά διαφέρουν γιατί κακά τα ψέματα η 25η καιη 28η είναι κρατικές γιορτές, παρελάσεις. Την Πρωτομαγιά είχαμε πάει εννέα άτομα με προφυλάξεις συμβολικά στην Πλατεία Συντάγματος για 20 λεπτά και φύγαμε” δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Εμείς δεν έχουμε φετίχ με το Πολυτεχνείο, η στάση μας είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη. Ζητήσαμε από τα μέλη ακόμα και από την νεολαία να μην έρθει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόλμησε να μου πει εμένα προσωπικά ότι εάν οι βουλευτές μας με απόσταση πέντε μέτρα ο ένας από τον άλλον τολμήσουμε να κατέβουμε για να συμβολίσουμε αυτό που θέλουμε εμείς, θα μας συλλάβουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αυτή είναι πόλωση” πρόσθεσε.

“Είναι παράφορη παραβίαση του Συντάγματος” υπογράμμισε. “Εμείς είμαστε ενάντια στο αποφασίζουμε και διατάζουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό:

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του ανακοίνωσε πως δεν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου αλλά στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. “Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο τόσο στο ζήτημα της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει η απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα υποστηρίζοντας ότι “ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια δήλωση γεμάτη αντιφάσεις καθώς από τη μία καλεί τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και την καραντίνα και από την άλλη εξαιρεί τις πορείες. “Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς”.

Εδώ και ημέρες πάντως, κυβερνητικά στελέχη με αποκορύφωμα βέβαια τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τη Θεσσαλονίκη, είχαν επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου όπως δεν εορτάστηκε και η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου, το Πάσχα κ.α.

Γεννηματά: Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια

Θέση για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις πήρε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά., την Κυριακή. Όπως τόνισε, “για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω. Κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν””. Παράλληλα, η κα Γεννηματά σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

“Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ας επικρατήσει η κοινή λογική, είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια” καταλήγει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων “άναψε φωτιές”

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την Κυριακή τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου και ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

“Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι “υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…”.

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

Η απάντηση Αλιβιζάτου και Μανιτάκη

Την ηχηρή παρέμβαση του έγκριτου νομικού Νίκου Αλιβιζάτου προκάλεσε η θύελλα που έχει ξεσπάσει για την απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου από την ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».Απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε και ο Συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Μανιτάκης και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και τη λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;

Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος: Ανεκτή η λήψη περιοριστικών μέτρων – Τι ζητούν

Ανεκτή, είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδοςη λήψη περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι περιορισμοί του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση δεν θα πρέπει να φθάνουν μέχρι του σημείου προσβολής και κατάργησης του σκληρού πυρήνα του και θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένοι, βασιζόμενοι, στην προκειμένη περίπτωση, σε αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Προς τούτο καλεί τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσουν στη δημοσιότητα την εν λόγω γνώμη κι αν δεν υπάρχει να αναθεωρηθεί η απόφαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε έκτακτα σήμερα, Κυριακή 15.11.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

1. Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με απροσδιόριστη διάρκεια και ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, την έκταση των οποίων ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια. Στις εξαιρετικές αυτές συνθήκες είναι προφανές ότι δοκιμάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

2. Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα επιμέρους μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να λαμβάνονται από την Πολιτεία μετά από γνώμη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

3. Στην περίπτωση σύγκρουσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση, το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα προστασίας της δημόσιας υγείας και στα πλαίσια της στάθμισής τους , οι τυχόν περιορισμοί τους προκειμένου να είναι συνταγματικά ανεκτοί θα πρέπει να είναι αναγκαίοι, πλήρως αιτιολογημένοι και σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας.

4. Υπό τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επετειακές και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας και η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή . Οι περιορισμοί όμως του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση δεν θα πρέπει να φθάνουν μέχρι του σημείου προσβολής και κατάργησης του σκληρού πυρήνα του. Η πάγια αυτή θέση του δικηγορικού σώματος για τις δημόσιες συναθροίσεις έχει εκφραστεί ενόψει και της ψήφισης του ν. 4703/2020.

5. Η σχετική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 68 παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να εδράζεται σε προηγούμενη ad hoc αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, όπως απαιτείται, άλλωστε, από την άνω εξουσιοδοτική διάταξη. Προς τούτο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής επί του θέματος αυτού, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η άνω ad hoc γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του ως προς την έκταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης (επί 4ήμερο περίπου), την τοπική έκταση ισχύος της (σε όλη την Επικράτεια) και τον αριθμό των προσώπων (4 και άνω), που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ώστε να μην τίθενται ζητήματα αναλογικότητας.

6. Το δικηγορικό σώμα τοποθετήθηκε επί του θέματος αυτού, ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων. Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις.

7. Το δικηγορικό σώμα θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με την κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.»

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ.: Θα υπάρξουν διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η βάση και η λογική αυτής της απόφασης ήταν λόγω της πανδημίας, λόγω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό κανενός Έλληνα το χθεσινό νούμερο, ότι 71 συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή. Εδώ δεν χωράει τίποτε άλλο. Η συλλογική μνήμη για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, της 28ης Οκτωβρίου είτε της 25ης Μαρτίου είναι τόσο δυνατή στον ελληνικό λαό που δεν θα σβήσει με μια επέτειο” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Η ελληνική αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να προστατέψει τους συμπολίτες μας από την πανδημία και αύριο με πάρα πολλές δυνάμεις” πρόσθεσε. “Στο πεδίο θα υπάρχει υψηλόβαθμος αξιωματικός και πάντα σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Η ατομική ευθύνη εν μέσω πανδημίας είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει η σκέψη εντός της ημέρας να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις από πλευράς μας για το πώς θα κινηθούμε και τι θα κάνουμε” σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ