Πέτσας: Άρση του lockdown όταν το επίπεδο των κρουσμάτων δεν θα απειλεί τη σταθερότητα του ΕΣΥ

“Πάντα λέγαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Δυστυχώς, επιδείξαμε εφησυχασμό και χαλάρωση όλοι μας, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πέσουν σε ένα νούμερο αρκετά χαμηλότερο από τα επίπεδα που είμαστε τώρα, στα επίπεδα δηλαδή του Σεπτεμβρίου περίπου που έδειξε το Σύστημα Υγείας να αντέχει με έναν αριθμό κρουσμάτων 200-400 την ημέρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα χρειαστεί η τήρηση των μέτρων από όλους και κυρίως η μείωση της κινητικότητας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στα Παραπολιτικά.

“Υπάρχει ανησυχία για μη εφαρμογή των μέτρων στον βαθμό που επιθυμεί η Κυβέρνηση και ζητούν και ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. Όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει μια κόπωση ευδιάκριτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στον κόσμο. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό μετά από περίπου 10 μήνες σε αυτή την κατάσταση και η τήρηση των μέτρων δεν είναι όσο αυστηρή, όπως ήταν πριν από τον καθένα από εμάς. Κάνουμε έκκληση προς όλους να τηρούμε τα μέτρα. Είμαστε σε μια στιγμή που πραγματικά φαίνεται -για πρώτη φορά- μια αχτίδα φωτός με την ανακάλυψη των εμβολίων. Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει από το βουνό τη στιγμή που είμαστε κοντά στην κορυφή. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ότι υπάρχει χαλάρωση για να περιορίσουμε κι άλλο την κινητικότητα. Εκεί στοχεύουμε αυτή τη στιγμή. Μας απασχολεί η μείωση της κινητικότητας γιατί αυτή τρέφει τον ιό” πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να παλέψουμε με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε κοινωνικής ομάδας, όσο κυρίως με τη γρήγορη μείωση της κινητικότητας, ώστε να μην παρατείνονται τα μέτρα. Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms” σημείωσε.

“Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που προανήγγειλε για την έκτακτη ενίσχυση ενόψει των Χριστουγέννων κάποιων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δεν έχουν τη στήριξη την οποία θα θέλαμε. Και αυτά θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό που θα πάει στη Βουλή. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς: Έχει προχωρήσει η διάταξη για την αναστολή τους μέχρι τον Νοέμβριο και εξετάζεται μία περαιτέρω παράταση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες της πανδημίας και είναι αυτονόητο να μην γίνουν πλειστηριασμοί μέχρι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση” τόνισε.

“Είναι βέβαιο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψάχνει για ένα μπαμπούλα πάνω στον οποίο προσπαθεί να πιαστεί. Η λέξη «μνημόνιο» την έφερε στην εξουσία και προσπαθεί να κατασκευάσει ένα υγειονομικό μνημόνιο τώρα. Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, είναι η εμπιστοσύνη. Αν πιστεύουν δηλαδή οι αγορές και οι επενδυτές, όπως και οι πολίτες, ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό για να στηρίξουμε την οικονομία σε μια πρωτοφανή κατάσταση που δεν έχει ξαναβιώσει ο κόσμος στα τελευταία 100 χρόνια. Τότε η εμπιστοσύνη θα παραμείνει, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα είναι χαμηλά, -όπως είναι τώρα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα- και δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα με την πορεία του Προϋπολογισμού. Αυτό θα διατηρήσουμε, αυτό θα κάνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος για συζήτηση περί μνημονίων. Σημασία τώρα έχει να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την πανδημία τώρα, ώστε όλοι να πάρουν μερίδιο από μια δυναμική επανεκκίνηση το 2021” υπογράμμισε.

Αναφορικά με το Πολυτεχνείο σχολίασε ότι “Η Κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της. Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Και θα εφαρμόσει επιχειρησιακό έργο για να την αποτρέψει. Υπάρχει τρόπος να τιμηθεί συμβολικά η μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι έδωσαν μια κορυφαία στιγμή στη Δημοκρατία μας. Θα τιμηθεί η μνήμη τους με κατάθεση στεφάνων από όσους προβλέπεται. Δεν θα γίνει πορεία. Η Αστυνομία θα εφαρμόσει το σχέδιό της, ώστε να μην γίνει πορεία. Από ό,τι ακούσαμε χθες, κάποια κόμματα θα επιχειρήσουν να κάνουν κάτι, το οποίο θα είναι αντίθετο από αυτό που πραγματικά περιμένει σήμερα η ελληνική κοινωνία, δηλαδή υπευθυνότητα από όλους. Όπως δεν κάναμε παρελάσεις την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, όπως δεν πήγαμε στις Εκκλησίες μας το Πάσχα, δεν θα κάνουμε φέτος πορεία για το Πολυτεχνείο. Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι. Να μην έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ