Τσίπρας: Σήμερα να ληφθεί η απόφαση για δωρεάν τεστ

Να ληφθεί σήμερα κιόλας η απόφαση για δωρεάν τεστ κορονοϊού, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Realnews, για το αν εκτιμά ότι η διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα των τεστ ήταν γενικά σωστή ή μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην οξεία έξαρση.

“Η Ελλάδα υπολείπεται σταθερά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Βεβαίως είμαστε πιο πάνω από ανατολικές χώρες όμως στη βασική σύγκριση είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτό τι σημαίνει, ότι υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων στην κοινωνία. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, κάποιες φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν εφησυχασμό. Τα 10-12.000 τεστ μέχρι πρότινος, τώρα φτάσαμε στα 20.000 τεστ, δεν είναι ο αναγκαίος και ικανός αριθμός για να δώσει την πραγματική διάσταση της διασποράς της νόσου στον πληθυσμό. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή. Επιπλέον δε το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώνονται συμπολίτες μας να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ, κάποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα, κάποιοι άλλοι δεν κάνουν και άρα δεν κάνουν τεστ”.

Στη συνέχεια έδωσε ως παράδειγμα, τα σχολεία λέγοντας ότι “όταν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα στην τάξη, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο τεστ για όλους τους μαθητές που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το κρούσμα. Ποιο είναι το πρωτόκολλο που υπάρχει σήμερα; Πηγαίνουν οι μαθητές σπίτι για 14 ημέρες”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως “ίσως γι’ αυτό τον λόγο ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχει διασπορά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα τεστ δεν επαρκούν”,

“Είναι αδιανόητο σε ένα ποσοστό τους, αν δεν κάνω λάθος στο 1/3, να γίνεται στον ιδιωτ8ικό τομέα. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, εκτός αν αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα των ιδιωτών, ακόμα και μέσα στην κρίση, να κερδοσκοπήσουν, να βγάλουν χρήματα. Αυτό είναι αδιανόητο. Πρέπει σήμερα να παρθεί η απόφαση για δωρεάν τεστ, όσο χρειαστεί, συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Προφανώς κατ’ επιλογή ώστε σε πρώτη φάση να διπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε αυτό των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, που έχουν υψηλή επάρκεια, για να γίνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και ιχνηλάτηση”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ