Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Real Fm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

  • Εύχομαι να έχουν αποτέλεσμα οι κινήσεις Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής. Τότε θα είμαι ο πρώτος που θα τον επικροτήσω. Αν όμως αποτύχει η αποτυχία θα είναι όλης της χώρας. Τα κείμενα συμπερασμάτων δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία. Αξία θα είχε αν η Ε.Ε. έβαζε και το μαστίγιο και το καρότο πάνω στο τραπέζι απέναντι στην Τουρκία. Να δούμε το δέντρο και όχι το δάσος. Η Ευρώπη ενοχλείται μεν από την Τουρκία αλλά δεν κάνει κάτι γιατί έχει οικονομικά οφέλη.

  • Από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος. Από την στιγμή που θα γίνουν έρευνες στο Καστελόριζο θα αμφισβητηθεί η δυνητική μας κυριαρχία στην περιοχή. Ο καθορισμός ΑΟΖ μπορεί να γίνει είτε με συμφωνία με την εκάστοτε χώρα ή με προσφυγή στη Χάγη. Η κυριαρχία όμως στα 12 μίλια είναι δικαίωμα κάθε χώρας και δεν εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει λοιπόν να ασκήσουμε αυτό μας το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη. Η πρόταση που κάνουμε τώρα είναι συγκροτημένη. Όταν ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια είναι σαν να λέει στην Τουρκία ότι μπορεί να διεξάγει έρευνες μέχρι τα 6. Το casus belli αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη. Ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει αλλά να αναλάβει ρόλο διαιτητή. Δεν είναι αιτία κυρώσεων από την Ε.Ε. μια διαφιλονικούμενη περιοχή. Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας είναι να στείλει το διερευνητικό στα 6,5 μίλια από την Σητεία. Τότε τι θα πούμε; Ένα θερμό επεισόδιο είναι μια παγίδα που δεν μπορούμε να πέσουμε. Άλλο να επέμβει η Ελλάδα στα «διεθνή ύδατα» και άλλο στα δικά της. Αδιανόητο να τίθεται ζήτημα στην δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ορισμένες φορές κάποιες διατυπώσεις της αντιπολίτευσης συμβάλλουν και μακάρι να είχα κι εγώ την αντιπολίτευση που έχει ο Μητσοτάκης τώρα. Δεν είμαι ανεύθυνος να πω να εμπλακούμε σε στρατιωτική επιχείρηση. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η διπλωματία και η πρόταση που κάναμε.

  • Τα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε ούτε τουρκολιβυκό μνημόνιο ούτε τέτοιες προκλήσεις από την πλευρά Τουρκίας. Είχα κάνει δημόσια παρέμβαση και απέναντι στον Ερντογάν και απέναντι στην Νταβούτογλου. Είχαμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, ο αγωγός East Med, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. καταδίκασε την Τουρκία και επέβαλε κυρώσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ. Και με την Συμφωνία των Πρεσπών κρατήσαμε την Τουρκία μακριά από τα Βαλκάνια. Την πρόταση που είχαμε κάνει εμείς για το Ιόνιο και είχε αντιδράσει η ΝΔ μετά το έκανε η ίδια και το ανέδειξε ως επιτυχία. Εμείς λύσαμε ένα ζήτημα 30 χρόνων .

  • Υπήρξε το τελευταίο 10ημερο μια προσπάθεια δηλητηρίασης της πολιτικής ζωής και της κοινής γνώμης, που βασίστηκε στην κριτική για διευκόλυνση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τον νέο ποινικό κώδικα, με την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και μέρους του τύπου. Αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα 10 ετών. Σημασία έχει ότι με την Χρυσή Αυγή τελειώσαμε και ήταν μία μεγάλη νίκη για την δημοκρατία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ