Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Τη δημόσια συζήτηση που γίνεται περί επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας, κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ερωτώμενος χαρακτηριστικά εάν “η κόκκινη γραμμή για το Ορούτς Ρέις είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε σε αυτό το σημείο ότι “η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα” και υπενθύμισε ότι “έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης στο Ιόνιο να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια”.

Όπως υπογράμμισε, “τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας, σκληρής κυριαρχίας” και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. “Είναι επίσης ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα, όπου ο εναέριος εθνικός χώρος είναι τα 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αντιμετωπίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις με βάση τα γνωστά πρωτόκολλα και τις γνωστές διαδικασίες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο στα ΜΜΕ”, σημείωσε στη συνέχεια για να συμπληρώσει: “Γνωρίζετε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, γνωρίζετε όμως επίσης και το γνωρίζουν όλοι, γιατί αυτό δεν έχει γίνει στο Αιγαίο ακόμα. Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο”.

Και σε αυτό το σημείο επανέλαβε το “αυτονόητο”, όπως είπε, ότι “η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει, όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ