Τσελίκ: “Κουρέλι κατοχής” ο χάρτης της Σεβίλλης – Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απάντηση

Παραλήρημα Τσελίκ, τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την παράνομη Navtex. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, χαρακτήρισε “κουρέλι κατοχής” τον Χάρτη της Σεβίλλης, για τα Βαρώσια είπε ότι είναι μια περιοχή που ανήκει στους Τουρκοκύπριους, ενώ τόνισε πως η Άγκυρα “έχει απάντηση να δώσει στο πεδίο της δράσης”.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, της οποίας προέδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι “μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στα καθήκοντά του, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησής τους, έρχονται δηλώσεις η μία μετά την άλλη”.

Είναι, είπε, “δυνατόν να γίνονται τόσο ανόητες δηλώσεις χωρίς νομική βάση; Κοιτάξτε τις δηλώσεις των διαφορετικών χωρών σαν να γράφτηκε η κάθε μια από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Είναι όλες ίδιες σαν να έγινε copy paste. Εμείς κάνουμε τις έρευνές μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Είναι σε απόσταση 15 χλμ από την ηπειρωτική χώρα. Επιμένουν με προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την κοινή λογική σαν να υπάρχει πάντα ένα στοιχείο αστάθειας στην Τουρκία. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με την αρχή του Ατατούρκ ‘Ειρήνη στην Πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’. Εάν υπάρχει δύναμη που δεν γνωρίζει την αξία των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας και συνεχώς θέλει να αρπάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ με επιβολές εναντίον μας, είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε την απάντηση”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκφοβισμού και της επιβολής. “Η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χλμ επί του Καστελλόριζου φέρνοντας ένα κουρέλι – χαρτί κατοχής που αποκαλείται Χάρτης Σεβίλλης. Μπορεί να γίνει ένα τόσο γελοίο πράγμα. Όλοι όσοι λένε πως είναι η Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση ξέρουν καλά πως είναι η Ελλάδα που την αυξάνει αλλά παρόλα αυτά βρίσκονται εντός μιας αλληλεγγύης του μαχαλά”.

Είπε στη συνέχεια πως ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα είναι η πλευρά που θα εγκαταλείψει το τραπέζι. “Αντί αυτού έχουμε αρκετή διπλωματική εμπειρία για να παραβλέψουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται το τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Έχουμε απάντηση να δώσουμε στο πεδίο της δράσης σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τη διπλωματία για να ετοιμάσουν διοργανώσεις εναντίον της Τουρκίας. Κάνουμε έρευνες εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “η Τουρκία βλέπει το τραπέζι τον διαπραγματεύσεων ως το πιο ισχυρό έδαφος αλλά είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε στο πεδίο της δράσης με εκείνους που δεν θέλουν διαπραγματεύσεις”.

Για τα Βαρώσια ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως κάποιες ανησυχίες για το άνοιγμά τους δεν είναι πραγματικές. “Εκεί δεν ανοίγει ο δρόμος για άδικη μεταχείριση. Υποστηρίζουμε την ‘τδβκ’. Βλέπουμε ότι η ελληνική -ε/κ πλευρά προσπαθεί να κάνει αυτό που έχει κάνει μέχρι στιγμής, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτή η περιοχή ανήκει στους Τ/κ. Ενόψει της παραπλανητικής δήλωσης της ‘ε/κ διοίκησης’ θα ήταν ωφέλιμο για όλους να αξιολογήσουν την προσέγγιση αυτή σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί και όχι με βάση τα λόγια της κυπριακής διοίκησης”, υποστήριξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ